History
-
Spillångan är en gåva av Mollösunds hembygdsförening genom Curt Larsson och Ann-Sofie Bernhardsson, båda aktiva i föreningen. Vid ett besök på Bohusläns museum tyckte båda att den spillånga som hängde i basutställningen Bohusläns Kustland behövde bytas ut mot en bättre.
Långan är fiskad i maj vid Shetland av norska fiskare och såld på Göteborgs fiskauktion och är fångad säsongen 2011.
När långan kom upp över däck och hakades av kroken nackades - strupskars den (och huvudet slängdes överbord?). Fisken slängdes i stora bingar och här togs den sedan ur, d.v.s. rensades. Förr tog man vara på hela långan med huvud. Förr saltades all långa ombord och sista veckan fångst kunde hålla sig osaltad ombord. När man på senare tid kunde ta ombord is saltades endast en mindre del av fångsten som saltlånga.
Långans lever tillvaratogs och lades i tunnor med saltlake och åts som inkokt långalever, alternativt lämnades den iväg och blev fiskleverolja.
I land bereddes den saltade eller färska långan till spillånga. Det var karlgöra att fläcka långan, fläka upp den, det gjordes ofta av äldre män och yngre pojkar.
Med spilstickor täljda av trä, vanligtvis granvirke, spilades, (spändes, spjälades) långan ut och hängdes på tork utomhus på ställningar. Det var kvinnojobb att spila långan. Spilorna var märkta med inskurna bomärken eller med brännjärn.
När långan var spilad hängdes den upp i ett hänke tillverkat av en gammal backelina, en tjärad storbackelänk som satt runt torkställningen. Denna typ av hänke var i bruk fram till 1960-talet då material av plast ersatte. Hänkens knop kallas ”hänke-knut” och är en speciell och användbar knut som också heter fiskarknut.
För att hålla fåglar borta från ställningen med fisk när den hängde på tork brukade man sätta upp döda måsar ”måvar” på långa störar som vändes upp över ställningen. Måsar är ganska osmidiga, Ibland drog man nät omkring.
När spillångan togs ner efter några veckors tork skars stickorna ur sorterades upp efter sina olika storlekar.
I Mollösund äter de flesta lutfisk idag till jul på följande vis:
Kokt hemlutad lutfisk serveras med stekt rimmat fläsk skuret i tärningar med vit sås, kokt potatis, stark senap. Meningarna går lite isär om det sedan skall vara kryddpeppar eller svartpeppar till. Den bästa senapen är hemgjord och lagas till i oktober. Ann-Sofies recept: Hälften Colemans senapspulver blandas med hälften socker som blandas med brännvin till lagom konsistens.
Sedan 2011 firas Långans Dag i Mollösund vid hembygdsmuseet i hamnen sista lördagen i juli. I hembygdsföreningen har man sedan flera år valt att dokumentera långafisket som varit av stor betydelse för kustsamhällena på västra Orust. Den stora torkställningen på Mollön är upprustad och i museet berättas om långafisket och långaberedningen. Föreningen visar också filmen ”Lutfiskens väg från Atlanten till julbordet” inspelad 1932 i Mollösund, http://www.svtplay.se/klipp/154587/fran-atlanten-till-julbordet-1932
Curt har själv varit ute på långafiske och ombord på den långabåt i Mollösund, ”Primerose” som gjorde sista resan till Shetland 1979.
Curt och Ann-Sofie brukar fråga grupper på besök om de äter lutfisk. Äldre besökare räcker nästan alla upp en hand men när en skolklass är på besök brukar det vara en eller två som idag vet vad detta är.
Produktion: 2011
- TillverkareLarsson, Curt
Accession: January 7, 2014
- Givare till museetFöreningen Mollösund Museisektionen
- FörmedlareBernhardsson, Ann-Sofie
- FörmedlareLarsson, Curt
Classification
-
- VattenbrukOU 228
- Livsmedelindustri i allmännhetOU 258
License information
Metadata
- IdentifierUM032026
- Alternative name1-4 - Litt/Subnr.
- Part of collectionS14UM Kulturhistoriska samlingen
- Owner of collectionBohusläns museum
- InstitutionBohusläns museum
- Date publishedAugust 11, 2014
- Date updatedFebruary 1, 2019
- DIMU-CODE011024288171
- UUIDf25dd1c0-fea0-43ed-b954-c1af73464b61
- Tags
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».