History
-
- I förvärvet ingår trettiotalet föremål från verksamheten vid Nyholms konditori, alltifrån kaffebryggare med skorsten, pulpet av trä, durkslag av koppar till en mängd gjutformar av tenn för att forma glass och marsipan, se UM76.10.01-UM76.10.33. I samlingarna finns också ett vattenbad för choklad och formar till gräddstrutar.
Användning
- Ägare av originalNyholms konditori (1892 - 1976)
- History
Omkring 1892 startade Karl Nyholm (1860 - 1919) Konditori Nyholm i det Lönnerska huset i kvarteret Bagge på Kungsgatan i Uddevalla. Karl Nyholm var född i Östersund. Verksamheten flyttade1903 till den då nybyggda fastigheten längst ner på Kungsgatan 4, byggd av Johan Newton Sanne. Fastigheten låg mitt emot Uddevalla hotell.
Nyholms konditori övertogs den 1 okt 1932 av konditor Ernst Hedensjö (1896 – 1961) som kom från i Skellefteå. Sönerna drev verksamheten vidare från slutet av 1950 talet. Nyholms konditori lades ner 1976 i samband med att fastigheten skulle rivas.
Intervju i mars 2017 med konditor Ingemar Hedensjö rörande Nyholms Konditori AB, Uddevalla :
Omkring 1892 startade Karl Nyholm (1860 - 1919) Nyholms konditori i det Lönnerska huset i kvarteret Bagge på Kungsgatan. Karl Nyholm var född i Östersund. Verksamheten flyttade1903 till den då nybyggda fastigheten längst ner på Kungsgatan 4, byggd av Johan Newton Sanne. Fastigheten låg mitt emot dåvarande Uddevalla hotell.
Ägare
Nyholms konditori AB övertogs den 1 okt 1932 av konditor Ernst Hedensjö (1896 – 1961). Hedensjö kom från i Skellefteå där familjen bl a drev konditori.
Hedensjö gifte sig samma år och familjen bodde i en av fastighetens våningar.
Familjens söner, konditor Ingemar Hedensjö, f. 1937 och konditor Tore Hedensjö (1933 – 1999) övertog driften av konditoriet i slutet av 1950-talet och drev verksamheten vidare till 1976. När Ingemar och Tore tog över konditoriet efter fadern renoverade lokalerna. Familjen bodde fortsatt i lägenheten på Kungsgatan 4 som hade sju rum.
Personal och öppettider
Under de år som sönerna drev Nyholms konditori hade man ca 10 anställda. Det var både konditorer och serveringspersonal. Man arbetade två-skift. Konditorerna började kl. 06.00 och affären öppnade kl. 9.00. Vardagar och lördagar höll man öppet till kl. 22.00 på kvällen. Konditoriet höll också öppet på söndagar kl. 11.00 – 22.00. Ingemar brukade vara ledig varannan söndag.
Butiksdelen
På Nyholms konditori bakades och tillverkades alla förekommande bakverk och detta såldes över disk i butiksdelen. Det var vetebröd, wienerbröd, tårtor, kakor, säsongens marsipan. Särskilt uppskattade var Nyholms Schwarzwald- och hallontårta. Man bakade tekakor, dock inte övrigt matbröd.
Konditoriet hade påsar och kartonger med företagets namn påtryckt liksom räkningsblock och brevpapper.
Kafédelen
På Nyholms konditori fanns utöver affärsdelen med sina diskar tre rum med bord för gästerna. Konditoriet serverade utöver bakverk även smörgåsar, t.ex. ägg och ansjovis och räksmörgåsar. Man hade inte utskänkningsrättigheter.
Nyholms konditori hade eget porslin med företagsnamnet i brunt tryck. Det var kaffekoppar, tekoppar, kaffekannor, sockerskål och gräddkanna.
Under krigsåren fick konditoribesöken ett uppsving och det var mycket populärt att träffas och umgås på konditori. Ända in på 1960-talet var det vanligt att folk valde att gå på konditori efter biobesöket.
Stamgästerna brukade komma på bestämda tider, det var några som alltid kom vid 11-tiden – 11-gubbarna - och sedan var det andra som alltid kom in under eftermiddagen. Uddevalla Schackklubb hade särskilda klubbkvällar på kaféet och hyrde då rum. Många ungdomar som skulle ut på lördagskvällarna samlades först inne på konditoriet innan de åkte vidare och dansade. Det var ganska vanligt att anställda på närbelägna Kampenhofs sprang över och drack kaffe. Det kunde hända att överförfriskade personer ville komma in men dessa avvisades vänligt men bestämt.
Det var tillåtet att röka i serveringslokalerna och ibland var det mycket rökigt. För att avhjälpa något installerade man rökfläktar.
I kafédelen kom så småningom en TV och här fanns sedan tidigare också tidningar. Det var dagstidningar, Vecko-Revyn och SE. Schackspel och en Enarmad bandit fanns också.
Råvaror
Råvaror levererades eller köptes hos flera olika leverantörer. Margarin köptes på Margarinbolaget, kaffet köptes ifrån Kafferosteriet i Vänersborg. I övrigt inhandlades det mesta hos grossist, på Clarholm och Bergman på Kuröd.
Konditoriets sortiment
I början av Ingemar och Tores tid som konditorer gjordes glassformar i många variationer som sedan lades i en låda med is för att den inte skulle smälta under transporten.
Varje lördag gjordes många extra bakverk såsom marängtårta och marängbakelser. Flottyrkokta kammar som rullades i socker gjordes också på lördagar. Det var en vetedeg som rullats i äggula och anis och formats som en kam. Därefter kokad i flottyr och rullad i socker.
Något annat som gjordes till lördagarna var Cassablancatårta. Det var fyrkantiga marängbottnar med smörkräm emellan, flagad mandel på kanterna och garnering med grädde.
Lördagar och tiden innan jul var Nyholms konditori ofta välbesökt.
Varje morgon malde man kaffe i bageriet. Det var finmalet bryggkaffe. Kaffet köptes på Kafferosteriet i Vänersborg och kaffebönorna levererades i säckvävssäckar.
Detta bakades på Nyholms under Ingemar Hedensjös tid:
Vetedeg
Krans och längd
Kanelbullar
Kanellängd
”Pojkar” – ett bröd format som en pojke.
Släta bullar
Gosenbröd – en finare bulle med toscakräm ovanpå.
Wienerdeg
Wienerbröd med sylt eller vaniljkräm och glasyr
Kammar med pärlsocker
Mjuka kakor
Ambrosia – glasyr med suckat
Mjuk pepparkaka
Sockerkaka
Bakelser
Bananbakelser – petit-choux, vaniljkräm, banankräm, grädde, banan- och chokladglasyr
Operabakelser - marsipanöverdragna
Chokladrullar – mandelmasserulle med grädde, glaserad i choklad och med gröna kokosflingor
Princessbakelse
Moccabakelse – maräng, krossat bränt socker runt kanterna, mockakräm
Napoleonbakelse
Tårtor
Hallontårta
Schwartswaldstårta
Marsipantårtor
Marängtårtor
Chokladtårtor
Operatårtor
Fromagetårta
Karuselltårta -gjordes efter Hylands radioprogram Frukostklubben, populär
Cassablancatårta
Småkakor
Mazariner
Cocoskakor
Schackrutor
Sandkaka
Finska pinnar
Chokladtoppar
Vaniljkrokar
Milano – mazarinkaka med choklad runt kanten, marsipan ovanpå
Hästskor
Smörskepp
Ungrare
Smörgåsar
Runda tekakor
Ostsmörgås
Räksmörgåsar
Ägg och sill
Leverpastejsmörgås
Övrigt
Våfflor med grädde och sylt
Glass i skålar
Krokan – till bröllop
Smörgåstårtor
Landgångar
Vid jul
Pepparkakor – kunde vara garnerade med ett ljus på grankvist och texten God Jul
Marsipangrisar helt eller delvis doppade i choklad med ett rött äpple i munnen, såldes i kartong
Chokladtomtar – pressade ur form
Marsipantomtar, -apelsiner, -ost, -bananer
Lussekattter (utan saffran)
Garnerade pepparkakshjärtan
Marsipanfigurer doppade i choklad
Ischoklad
Frityrkokta klenäter
Vid påsk
Påskägg i choklad
Marsipankycklingar
Marsipanharar
Geléråttor
Semlor med mandelmassa
Konditoriet
Bryggkaffe
Te
Varm choklad med vispad grädde
Drickor – Pommac, sockerdricka, passionsfrukt
Beställningar till dop, begravning och fester
Vid begravningar beställdes ofta begravningskonfekt, ett bakverk som hade form som ett kors, gjort av mördeg. Det trycktes ur en form och var ca 10 cm. Det garnerades med vit glasyr och choklad längs kanterna. Vid beställning av glass till festligare tillfällen transporterades glassen i rostfria behållare med krossad is. Den vackert formade glassen brukade ofta serveras med spunnet socker runtomkring.
Nyholms konditori levererade också bakverk hem till kunden. För den som inte kunde besöka kaféet fanns möjlighet till hembeställning av kaffekanna med kopp, socker och grädde och bakverk. Detta levererades till kunden i en särskild korg, svept av plywood med metallförstärkta kanter med påtryckt text NYHOLMS KONDITORI. Det var ofta olika kontor som beställde på detta sätt, bl.a. stadsarkitekten. Vid nästa leverans tog man med sig det gamla porslinet. Under perioder hade man en springpojke anställd.
De marsipanformar som användes i bageriet köptes av resande som kom och sålde. De hyrde försäljningsplans på Hotell Carlia och hade också pappersformar och änglar.
Utbildning till konditor
Ingemar Hedensjö utbildade sig till konditor vid Göteborgs Konditorskola på 1950-talet. Här arbetade han på Ahlströms Konditori på Korsgatan. Under utbildningen gjordes bl.a. studiebesök på det berömda konditori Sprüngli i schweiziska Zürich. Brodern Tore arbetade två år på Bräutigams på östra Hamngatan i Göteborg innan bröderna övertog konditoriet i Uddevalla.
Översvämningar
Ett genomgående problem under åren var de frekventa översvämningarna. Detta hade troligen underminerat den stora stenbyggnaden. Vid extra stora översvämningar hände det t.o.m. ibland att personalen fick hjälpa till att bära ut konditoriets kunder och gäster för att de inte skulle bli blöta.
Nyholms konditori lades ner 1976 i samband med att fastigheten skulle rivas.
/Bohusläns museum, Anna-Lena Segestam Macfie
- Adress,Sverige (SE) Bohuslän Västra Götaland Uddevalla Uddevalla Nyholms konditori Koch 6 Kungsgatan 4 Göteborgs och Bohus län
- DigitaltMuseumSearch in «Nyholms konditori»
- History
- Ägare av original, ortSverige Bohuslän Västra Götaland Uddevalla Uddevalla Nyholms konditori Koch 6 Kungsgatan 4 Göteborgs och Bohus län
Accession: 1976
Köp- Säljare till museetNyholms konditori (1892 - 1976)
- History
Omkring 1892 startade Karl Nyholm (1860 - 1919) Konditori Nyholm i det Lönnerska huset i kvarteret Bagge på Kungsgatan i Uddevalla. Karl Nyholm var född i Östersund. Verksamheten flyttade1903 till den då nybyggda fastigheten längst ner på Kungsgatan 4, byggd av Johan Newton Sanne. Fastigheten låg mitt emot Uddevalla hotell.
Nyholms konditori övertogs den 1 okt 1932 av konditor Ernst Hedensjö (1896 – 1961) som kom från i Skellefteå. Sönerna drev verksamheten vidare från slutet av 1950 talet. Nyholms konditori lades ner 1976 i samband med att fastigheten skulle rivas.
Intervju i mars 2017 med konditor Ingemar Hedensjö rörande Nyholms Konditori AB, Uddevalla :
Omkring 1892 startade Karl Nyholm (1860 - 1919) Nyholms konditori i det Lönnerska huset i kvarteret Bagge på Kungsgatan. Karl Nyholm var född i Östersund. Verksamheten flyttade1903 till den då nybyggda fastigheten längst ner på Kungsgatan 4, byggd av Johan Newton Sanne. Fastigheten låg mitt emot dåvarande Uddevalla hotell.
Ägare
Nyholms konditori AB övertogs den 1 okt 1932 av konditor Ernst Hedensjö (1896 – 1961). Hedensjö kom från i Skellefteå där familjen bl a drev konditori.
Hedensjö gifte sig samma år och familjen bodde i en av fastighetens våningar.
Familjens söner, konditor Ingemar Hedensjö, f. 1937 och konditor Tore Hedensjö (1933 – 1999) övertog driften av konditoriet i slutet av 1950-talet och drev verksamheten vidare till 1976. När Ingemar och Tore tog över konditoriet efter fadern renoverade lokalerna. Familjen bodde fortsatt i lägenheten på Kungsgatan 4 som hade sju rum.
Personal och öppettider
Under de år som sönerna drev Nyholms konditori hade man ca 10 anställda. Det var både konditorer och serveringspersonal. Man arbetade två-skift. Konditorerna började kl. 06.00 och affären öppnade kl. 9.00. Vardagar och lördagar höll man öppet till kl. 22.00 på kvällen. Konditoriet höll också öppet på söndagar kl. 11.00 – 22.00. Ingemar brukade vara ledig varannan söndag.
Butiksdelen
På Nyholms konditori bakades och tillverkades alla förekommande bakverk och detta såldes över disk i butiksdelen. Det var vetebröd, wienerbröd, tårtor, kakor, säsongens marsipan. Särskilt uppskattade var Nyholms Schwarzwald- och hallontårta. Man bakade tekakor, dock inte övrigt matbröd.
Konditoriet hade påsar och kartonger med företagets namn påtryckt liksom räkningsblock och brevpapper.
Kafédelen
På Nyholms konditori fanns utöver affärsdelen med sina diskar tre rum med bord för gästerna. Konditoriet serverade utöver bakverk även smörgåsar, t.ex. ägg och ansjovis och räksmörgåsar. Man hade inte utskänkningsrättigheter.
Nyholms konditori hade eget porslin med företagsnamnet i brunt tryck. Det var kaffekoppar, tekoppar, kaffekannor, sockerskål och gräddkanna.
Under krigsåren fick konditoribesöken ett uppsving och det var mycket populärt att träffas och umgås på konditori. Ända in på 1960-talet var det vanligt att folk valde att gå på konditori efter biobesöket.
Stamgästerna brukade komma på bestämda tider, det var några som alltid kom vid 11-tiden – 11-gubbarna - och sedan var det andra som alltid kom in under eftermiddagen. Uddevalla Schackklubb hade särskilda klubbkvällar på kaféet och hyrde då rum. Många ungdomar som skulle ut på lördagskvällarna samlades först inne på konditoriet innan de åkte vidare och dansade. Det var ganska vanligt att anställda på närbelägna Kampenhofs sprang över och drack kaffe. Det kunde hända att överförfriskade personer ville komma in men dessa avvisades vänligt men bestämt.
Det var tillåtet att röka i serveringslokalerna och ibland var det mycket rökigt. För att avhjälpa något installerade man rökfläktar.
I kafédelen kom så småningom en TV och här fanns sedan tidigare också tidningar. Det var dagstidningar, Vecko-Revyn och SE. Schackspel och en Enarmad bandit fanns också.
Råvaror
Råvaror levererades eller köptes hos flera olika leverantörer. Margarin köptes på Margarinbolaget, kaffet köptes ifrån Kafferosteriet i Vänersborg. I övrigt inhandlades det mesta hos grossist, på Clarholm och Bergman på Kuröd.
Konditoriets sortiment
I början av Ingemar och Tores tid som konditorer gjordes glassformar i många variationer som sedan lades i en låda med is för att den inte skulle smälta under transporten.
Varje lördag gjordes många extra bakverk såsom marängtårta och marängbakelser. Flottyrkokta kammar som rullades i socker gjordes också på lördagar. Det var en vetedeg som rullats i äggula och anis och formats som en kam. Därefter kokad i flottyr och rullad i socker.
Något annat som gjordes till lördagarna var Cassablancatårta. Det var fyrkantiga marängbottnar med smörkräm emellan, flagad mandel på kanterna och garnering med grädde.
Lördagar och tiden innan jul var Nyholms konditori ofta välbesökt.
Varje morgon malde man kaffe i bageriet. Det var finmalet bryggkaffe. Kaffet köptes på Kafferosteriet i Vänersborg och kaffebönorna levererades i säckvävssäckar.
Detta bakades på Nyholms under Ingemar Hedensjös tid:
Vetedeg
Krans och längd
Kanelbullar
Kanellängd
”Pojkar” – ett bröd format som en pojke.
Släta bullar
Gosenbröd – en finare bulle med toscakräm ovanpå.
Wienerdeg
Wienerbröd med sylt eller vaniljkräm och glasyr
Kammar med pärlsocker
Mjuka kakor
Ambrosia – glasyr med suckat
Mjuk pepparkaka
Sockerkaka
Bakelser
Bananbakelser – petit-choux, vaniljkräm, banankräm, grädde, banan- och chokladglasyr
Operabakelser - marsipanöverdragna
Chokladrullar – mandelmasserulle med grädde, glaserad i choklad och med gröna kokosflingor
Princessbakelse
Moccabakelse – maräng, krossat bränt socker runt kanterna, mockakräm
Napoleonbakelse
Tårtor
Hallontårta
Schwartswaldstårta
Marsipantårtor
Marängtårtor
Chokladtårtor
Operatårtor
Fromagetårta
Karuselltårta -gjordes efter Hylands radioprogram Frukostklubben, populär
Cassablancatårta
Småkakor
Mazariner
Cocoskakor
Schackrutor
Sandkaka
Finska pinnar
Chokladtoppar
Vaniljkrokar
Milano – mazarinkaka med choklad runt kanten, marsipan ovanpå
Hästskor
Smörskepp
Ungrare
Smörgåsar
Runda tekakor
Ostsmörgås
Räksmörgåsar
Ägg och sill
Leverpastejsmörgås
Övrigt
Våfflor med grädde och sylt
Glass i skålar
Krokan – till bröllop
Smörgåstårtor
Landgångar
Vid jul
Pepparkakor – kunde vara garnerade med ett ljus på grankvist och texten God Jul
Marsipangrisar helt eller delvis doppade i choklad med ett rött äpple i munnen, såldes i kartong
Chokladtomtar – pressade ur form
Marsipantomtar, -apelsiner, -ost, -bananer
Lussekattter (utan saffran)
Garnerade pepparkakshjärtan
Marsipanfigurer doppade i choklad
Ischoklad
Frityrkokta klenäter
Vid påsk
Påskägg i choklad
Marsipankycklingar
Marsipanharar
Geléråttor
Semlor med mandelmassa
Konditoriet
Bryggkaffe
Te
Varm choklad med vispad grädde
Drickor – Pommac, sockerdricka, passionsfrukt
Beställningar till dop, begravning och fester
Vid begravningar beställdes ofta begravningskonfekt, ett bakverk som hade form som ett kors, gjort av mördeg. Det trycktes ur en form och var ca 10 cm. Det garnerades med vit glasyr och choklad längs kanterna. Vid beställning av glass till festligare tillfällen transporterades glassen i rostfria behållare med krossad is. Den vackert formade glassen brukade ofta serveras med spunnet socker runtomkring.
Nyholms konditori levererade också bakverk hem till kunden. För den som inte kunde besöka kaféet fanns möjlighet till hembeställning av kaffekanna med kopp, socker och grädde och bakverk. Detta levererades till kunden i en särskild korg, svept av plywood med metallförstärkta kanter med påtryckt text NYHOLMS KONDITORI. Det var ofta olika kontor som beställde på detta sätt, bl.a. stadsarkitekten. Vid nästa leverans tog man med sig det gamla porslinet. Under perioder hade man en springpojke anställd.
De marsipanformar som användes i bageriet köptes av resande som kom och sålde. De hyrde försäljningsplans på Hotell Carlia och hade också pappersformar och änglar.
Utbildning till konditor
Ingemar Hedensjö utbildade sig till konditor vid Göteborgs Konditorskola på 1950-talet. Här arbetade han på Ahlströms Konditori på Korsgatan. Under utbildningen gjordes bl.a. studiebesök på det berömda konditori Sprüngli i schweiziska Zürich. Brodern Tore arbetade två år på Bräutigams på östra Hamngatan i Göteborg innan bröderna övertog konditoriet i Uddevalla.
Översvämningar
Ett genomgående problem under åren var de frekventa översvämningarna. Detta hade troligen underminerat den stora stenbyggnaden. Vid extra stora översvämningar hände det t.o.m. ibland att personalen fick hjälpa till att bära ut konditoriets kunder och gäster för att de inte skulle bli blöta.
Nyholms konditori lades ner 1976 i samband med att fastigheten skulle rivas.
/Bohusläns museum, Anna-Lena Segestam Macfie
- Adress,Sverige (SE) Bohuslän Västra Götaland Uddevalla Uddevalla Nyholms konditori Koch 6 Kungsgatan 4 Göteborgs och Bohus län
- DigitaltMuseumSearch in «Nyholms konditori»
- History
- Säljare till museet, ortSverige Bohuslän Västra Götaland Uddevalla Uddevalla Nyholms konditori Koch 6 Kungsgatan 4 Göteborgs och Bohus län
Classification
-
- Kvarnar och bagerierOU 256
License information
Metadata
- IdentifierUM76.10.010
- Alternative name131/76 - Diarienummer
- Part of collectionS14UM Kulturhistoriska samlingen
- Owner of collectionBohusläns museum
- InstitutionBohusläns museum
- Date publishedAugust 11, 2014
- Date updatedJanuary 18, 2020
- DIMU-CODE011024289105
- UUIDf14faa2b-eaaa-4c90-99fc-f047b923c803
- Tags
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».