Kask m/1843

Grupp C I.

Av lackerat svart läder. Runt framskärmen beslag av mässing. På hjälmens baksida går en skena från spetsen till nacken. Alla metalldelar är av mässing.

Foder av läderbitar fästade med snören. Skärmfodret av läder; framskärmens av grönt, bakskärmens av rött. På hjälmens botten en pappersetikett med texten: "Joh. Fried. Bock. Hov Lieferant i Berlin Stockholm nr. 4."

Hakremmar av läder med ciselerade kopparfjäll och med rundknapp på vänster sida. Andra knappen saknas. Kokarden på vänster sida av hjälmen under hakremsknappen är rund, svart-vit (preussiska färgerna) och av järnplåt.

Vapenplåten på hjälmens framsida avbildar det heraldiska preussiska vapnet för Gardets trupper. På örnens bröst en gardesstjärna av Svarta örnens orden med det preussiska vapnet inuti, samt devisen: "Suum Cuique".

Hjälmens övre ytterkulle består av ett s.k. korsbeslag med fyra blad. Detta är fästat vid hjälmen med fyra skruvar, samtliga med huvuden i stjärnform (8-uddiga).

Uppgifter enl W Granberg.

Hjälmen bär en pappersetikett med texten "Casque f. Preusisk Modell. Aflemnad år 1845 till Kungl. Krigscollegium af Ber Öfv. leutenant Söderberg".

  • Tags

+ Add


1 comment

Rätteligen: Preussisk kask m/1842. Övrigt: Måhända förebild till den svenska kasken m/1845.

Add to a folder

Order this image

Share to