• Två vävprover, munkabältesvävar i lin och ull.

792:1 är egentligen två olika provvävar, en är färgsatt av Christina Jansson och en av Gudrun Isacsson, vävproverna är vävda efter varandra i samma varp.
Varp i oblekt 2-trådigt lingarn.
Inslag i kulört och naturvitt ullgarn.
Kulörta munkabältesbårder med olikfärgade ränder emellan. Samma mönster har använts som förlaga, en förlåt från Hedemora Gammelgård. De två vävproverna har olika garngrovlek och olika färgtolkningar.
Vävt 1979.
Färgsättning av Christina Jansson i beige, blått, blågrönt, orange, rosa, gult och grått, samt av Gudrun Isacsson i rött, rosa, blått, gult, svart, beige och brunt.
Längd 2310, bredd 340 mm.
Munkabältesväven som är ett resultat av provvävarna hänger nu (1997) på Vårdcentralen i Hedemora. Den vävdes av Irmeline Gunnarsson och Margareta Vikblom i Sarven, SDH:s vävstuga.

792:2 Kopia på en förlåt från Hedemora Gammelgård. Kulörta munkabältesbårder med olikfärgade ränder emellan i blågrönt, blått, vinrött, gult, rosa, grått, grönt och oblekt.
Varp i oblekt 2-trådigt lingarn.
Inslag i kulört och naturvitt ullgarn samt oblekt lingarn.
Tunnare garn i både varp och inslag än i 792:1.
Vävt 1979.
Längd 1070, bredd 320 mm.
Det vävprov som blev förebild för den färdiga väven till Hedemora Vårdcentral.

Vävsedel finns, se inv. nr. WSDH 500:52.

Del av vävproverna på bild.

Gudrun Isacsson, keramiker och formgivare, komponerade många dukar och löpare för SDH på 1970-talet. Hon hade sin sommarbostad i Sörbo, Hedemora. Allt material som hon gjort för SDH är noggrant märkt och daterat.

Margareta Vikblom började 1955 på SDH som väverska. Hon kom från Örebro Hemslöjd för att väva upp Bröllopsryan, jämför med inv. nr. WSDH 819 och 820. Margareta vävde mycket åt SDH bland annat "Folkärna bonad" 1955, i komposition av Anna Blom. Innan Margareta Vikblom kom till SDH var hon med om att väva tre kyrkmattor tillsammans med Anna Blom. Hon vävde också upp "Karlfeldtsryan", jämför med inv. nr. WSDH 818, i Wålstedtsgarn. Hon var också mycket anlitad som varperska; det finns ett papper där hon räknat ut hur långt hon varpat från 1967-1986, det blev 76607 meter! Hon vävde också ofta provvävar till möbeltyg.
    Photo: Hemslöjdens Samlingar

Vävprov

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to