• Dyna vävd i flamsk. En "blomsterdyna" med motiv av spridda blommor och fåglar, två urnor med människofigurer på, två kvinnofigurer i randiga kjolar och förkläden med frukter i händerna och två män i 1700-talsdräkter med varsin trekantig hatt med band i händerna. Brunsvart botten, mångfärgat mönster. Gul bård i kanten upp- och nedtill. Ursprungligen vadmalsklädda, röda kulor i hörnen.
Varp i s-tvinnat 2-trådigt oblekt lingarn, 4,5-6 trådar/cm. Inslag i 1-trådigt ullgarn, två trådar tillsammans. Invävt människohår i figurerna på urnorna och i mansfigurernas peruker. Guld- eller silvertråd (oxiderad) i mittkvinnofigurens huvudbonad och på bröstet, samt i bandet på mannens hatt. Vävnaden är av äldre typ och tekniken är nära besläktad med gobelinvävning. På baksidan kan man se sammanfogningar i skånsk rölakansnärjning, dvs snärjning av inslagstrådarna åt båda håll mellan varptrådarna, vilket ger en rygg/upphöjning på baksidan. Dessutom förekommer också enkel sammanfogning, dvs vändning runt en varptråd växelvis från vänster och höger, på flera ställen och i hela sidobården. Traditionell trestegstandning förekommer bara på ett ställe på hela dynan.

 
Baksida av röd ylleväv i tuskaft. Varp och inslag av 1-trådigt s-spunnet ullgarn. Varptäthet: 17 trådar/cm, inslagstäthet: 10 trådar/cm. 

Spår av fjäder inuti. 

Märkt med tyglapp på baksidan med texten: "N° 200 a  Skytts h-d."
    Photo: Hemslöjdens Samlingar

Dyna

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to