Att ta med sig mat till kalaset eller ge bort mat när det fanns att tillgå i överflöd efter slakt eller storbak var vanligt förr. Förningsduken användes då för att täcka över ell ...
Att ta med sig mat till kalaset eller ge bort mat när det fanns att tillgå i överflöd efter slakt eller storbak var vanligt förr. Förningsduken användes då för att täcka över eller förpacka maten, förningen, som bars i en korg eller bara i duken. Idag använder vi en kasse eller kanske en kylväska när vi tar med oss mat hemifrån.
Hemslöjden i Kronobergs län har ett antal förningsdukar bevarade i arkivet. De flesta i ljusa färger och traditionella rutmönster. Varp och inslag är i tunt bomullsgarn och dukarna är oftast i måtten runt 700 till 1000 mm. När Hemslöjdens butik var verksam konstruerades nya vävnotor efter förlagor från gamla småländska förningsdukar.
Du kan använda vilken bomullsduk som helst när du tar med förning till utflykten eller kalaset också idag. Lägg din förning mitt på duken, knyt ihop hörnen diagonalt. Låt första knuten sluta till om förningen. Knyt sedan de övre motsatta hörnen lite lösare så att knuten kan användas som handtag.
Förningsduken fungerar som förpackning och underlag till den medhavda måltiden. Eller som present tillsammans med förning av något slag.
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».