Photo: Landin, Mats / Nordiska museet

Småting

Nytta och nöje

Föremålen som visas i utställningen fyllde olika funktioner för sin ägare. En del saker var absolut nödvändiga, eller ansågs åtminstone vara det, medan andra framförallt var till för att behaga ägaren eller dennes gäster. Föremålen var med andra ord både till nytta och till nöje.

Vad som anses vara nödvändigt skiftar mellan olika perioder. En del saker som betraktas som oumbärliga av oss i dag har inte alltid funnits, medan annat som vi har ett nästan obefintligt behov av nu var en viktig del av det vardagliga livet förr. Nyttoföremålen som funnits länge har för det mesta utvecklats på olika sätt i takt med att nya material och tillverkningsprocesser tagits i bruk. I utställningen Småting visas skrivdon, ur, keramik, belysning samt tillbehör som användes vid avlusning.

Precis som att det alltid funnits diverse nödvändigheter har också de överflödiga inslagen som sätter guldkant på tillvaron varit viktiga. Dessa små trivsamheter har dock inte alltid varit bara nöjen utan ofta använts för att visa upp status och välstånd. I utställningen visas souvenirer, tobak och vad som stod på prydnadshyllan.

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Share to