Photo: Landin, Mats / Nordiska museet

Folkkonst

538 objects

Vardagens slit och skapandets glädje

I en vandring genom sju rum illustreras svensk historia i färg, form, mönster och material. Livets högtider, vardagens slit och skapandets glädje gestaltas i selbågar, keramik, textilier, smidda ljusstakar, askar, friargåvor och mycket annat. Föremålen härstammar från Överkalix i norr till Skåne i söder. I utställningen visas 500 föremål, verkliga ting som har använts och haft en funktion i en tid inte alls långt borta.

Vad är folkkonst?

Folkkonst kan se ut på många olika sätt, men det finns mycket som går igen i alla länder, tider och material. Exempelvis lusten att dekorera hela ytan, stiliseringen av naturens motiv, återbruket av material och det symboliska budskapet som blandas med dekoren. Viljan att pryda sig själv och att dekorera sina närmaste omgivningar är uråldrig, allmänmänsklig och global. Bondesamhällets folkkonst skapades av folk i bygden. De kände sina kunder och var själva kända som skickliga hantverkare och slöjdare, även om de saknade formell utbildning.

Utställningen berättar om drivkrafterna och inspirationskällorna bakom folkkonsten: människokroppens mått och former, naturen, kyrkorummet och Bibelns berättelser, adliga vapen och kungliga monogram.

Share to