Photo: ArkDes

Porträtt av byggmästare Olle Engkvist

Född i Gävle och son till en murarbas, lärde han själv till murare. I sena tonår studerade han på Brunnsviks folkhögskola och efter studier vid Byggnadsyrkesskolan och som extraelev på KTH erhöll han byggmästarrättigheter i Stockholm 1919 och startade egen verksamhet 1922.

Olle Engkvist tillhörde radikala kretsar och hade kontakter med etablerade politiker och arkitekter men också affärsmän. Ragnar Östberg, var en viktig kontakt tidigt i karriären. Olle Engkvist byggde en rad av hans hus, bl a en villa i Bromma för Carl Lindhagen dåvarande borgmästare i Stockholm.

Ett uppmärksammat projekt var Ålstensgatan i Bromma, 1932. Radhus hade byggts tidigare men inte slagit igenom helt. Dessa radhus stod färdiga i en osäker tid och folk flyttade snarare in mot staden än ut i förorterna. Stadsministern Per Albin Hanssons beslut att flytta dit blev ett stöd till den gode vännen Olle Engkvist och lugnade en uppbragd marknad.

Kollektivhus kom att bli något av ett signum för Olle Engkvist. Han såg dessa som lösningen på familjelivet när båda föräldrarna var yrkesaktiva. Kvarteret Tegelslagaren på Södermalm från 1936 av Backström & Reinius är ett exempel. En välarbetad tegelfasad med teakdetaljer i fönsterbröstningar och burspråk. Som ofta en välplanerad utemiljö i gedigna material.

Gunnar Asplund ritade rådhustillbyggnaden i Göteborg som Olle Engkvist byggde. Inredningarna gjorde Carl Axel Acking, på Asplunds kontor, han kom senare att rita Olle Engkvists största och sista kollektivhus, det i Hässelby.

Sven Backström och Leif Reinius var båda rejält yngre än Olle Engkvist. Han engagerade dem tidigt, såg deras kapacitet och lät dem utvecklas genom att starkt stödja deras idéer som ofta var avancerade och före sin tid. Tillsammans skapade de stjärnhusen i kvarteret Akterspegeln i Gröndal från 1947.

Med nytänkande planlösning som utgick från smalhuset och skapade sk trespännare, 3 lägenheter/trapplan. Genom att sammanfoga dessa stjärnor skapades vindskyddade gårdar. Smalhusets fördel med ljusintag kunde bibehållas, 120° vinkel minskar insynen. Här skapades ett helt nytt koncept som fick efterföljare i hela landet.

Olle Engkvist var delaktig i utvecklingen av bostädernas planering och typer. Han inte bara byggde de flesta sorter utan blev drivande i utvecklingen med sitt engagemang för kvalitet och viljan att samarbeta med unga och drivande arkitekter.

/ Eva Rudberg, Arkitekturmuseet (nuvarande Arkitektur- och designcentrum)

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to