History
-
-
Fotografering - 1959
-
Fotograf
Ekman (född Ekdahl), Mary (1920 - 1988)
-
History
Mary Ekman - sjömanshustru och sagotant
När Mary Ekdahl vaknade den 7 juni 1941 var hon göteborgare av födsel och ohejdad vana. Den dagen skulle förändra det mesta. Hon skulle stiga ut ur Hagakyrkan som Mary Ekman - gift med styrman Björn.
Efter vigseln färdades brudparet i hästdragen vagn till Göteborgs centralstation. Därefter tåg med lövad lastbil. Varje hörn av socknen besågs i sommarkvällen, innan bilen styrdes mot det blivande hemmet hos Rothvalls i Vommedal Östergård, där det hölls bröllopsfest med dragspelsmusik i trädgården.
Sedan den dagen var Mary sitt Kållered trogen. Hon hade under skolåren på Flickläroverket fått följa med klasskamraten Nellie Gustafsson, senare gift Kullbring, ut och fått smak. Här ville hon bo och verka.
Att sammanfatta sin mammas 68-åriga liv 18 år efter hennes död är en övermäktig uppgift. Jag har skjutit på den i ett år. Nu har jag tagit fram en tavla för att få inspiration. Konstnären är min bror Svante Ekman (1944 - 1992). På den har han till mammas 60-årsdag, med symboler som hjälp, försökt sammanfatta hennes liv. Men eftersom symbolerna är långt över 50 räcker inte papperet ens för att räkna upp dem. Men....
I centrum finns kärleken, tron och hoppet, samt hennes fyra pojkar. Vi tittar i solljuset, som i tavlans ytterkanter går över i mammas favoritfärg grönt.
En oerhört viktig symbol är villan i vinkel, som stod färdig på granntomten 1957, friköpt från Elin Rothvall, vår älskade "Tanten". Faktum är att trebarnsmodem, själv i mycket stod som arkitekt och byggmästare. En Lindomesnickare stod för utförandet. När pappa kom hem efter 22 månader till sjöss hade villan stått klar halva tiden.
En annan symbol är ambulansen med sitt röda kors. Redan som sjuåring fick Mary sin första "dödsdom". Hon låg till sängs en hel sommar med sjukdomsbesvär, som skulle visa sig vara svår astma. Pappan hade just dött i hjärtinfarkt, 36 år gammal. Marys mamma, som var dansk bonddotter, fick svårt att klara sig i Göteborg. Hon sökte bland annat jobb i en mjölkaffär, men nekades med motiveringen att hon talade för dålig svenska. Det blev till att hyra ut halva radhuset och att ta sig fram på spårvagnsstädning istället.
Det danska arvet var oerhört viktigt och känslan har sedan gått i arv i två led. Själv fick jag tidigt lära mig "att det finns ett paradis redan här på jorden". Och att det heter Danmark.
Tron på Gud var annars det viktigaste stödet i ett liv med stora glädjeämnen och katastrofer. Modern omkom exempelvis i en hotellbrand i Danmark 1959. Jag skulle ha varit med, 4 år gammal, men mammas intuition fick henne att ändra sitt beslut i sista stund.
Förutom jobbet i hemmet och uppfostran av sönerna Ulf (född 1942), Svante (född1944) och Manne (född 1955), hann Mary med det mesta och lite till. Hon gick med i Röda Korset, startade en kyrklig "pojkklubb" tillsammans med grannen Eje Kullbring, engagerade sig i Högerpartiet, blev söndagsskollärare och med tiden biblioteksanställd. Hade hon inte tidigare träffat alla Kållereds barn i kyrkan, så gjorde hon det nu som oerhört populär sagouppläsare på biblioteket.
Med tiden skulle Mary byta sin moderata hemvist mot Miljöpartiet i protest mot kärnkraften.
Hon var också en viktig kraft i starten av Kållereds Hembygdsgille, där hon efter ett år ersatte sin yngste son i styrelsen.
Marys vänkrets var stor. Förutom släkt och Kålleredsbor, fortsatte hon att umgås med barn- och ungdomsvänner och hon glömde aldrig en födelsedag och knappt en namnsdag. Med en annan sjökaptenshustru stöpte hon ljus i 38 år med ett enda mässfall - då låg Mary på sjukhus.
Bönen var viktig för Mary Ekman. För att inte glömma bort någon människa gjorde hon listor och prickade av. Samma metod användes i vardagsarbetet.
Ekonomisk, men allt annan än snål, förde hon minutiösa kassaböcker från den första dagen i Kållered till den sista. Mary var en fantastisk matlagerska. I köket fick hon utlopp för en konstnärlig kreativitet, som i ungdomen visat sig i teckning och målning. Bildkonsten var också en ständig källa till glädje.
Festen var viktig för Mary. Den kunde hålla henne uppe och få henne att orka vidare. Ett gott exempel är hennes akutresa till Mölndals lasarett i september den sista hösten. Själv skyndade jag och min lilla familj hem från föräldraledigheten i Blekingeskogen. Hon hade svårt att andas och böjde sig fram mot mig i sjukbädden. Hon viskade: "Om jag får hålla barndop för Emelie i stugan, lovar jag att vara frisk innan veckan är slut." Då åkte vi till Frederikshavn och köpte smörrebrödsingredienser till denna dopfest.
Från 1980 till 1988 levde Mary, tillsammans med Björn, i Klaras stuga, men fortfarande i Vommedal Östergård. Tre adresser inom trehundra meter på det, som under tiden kom att kallas Streteredsvägen.
/ Manne Ekman
Text från: "Tjugo kvinnor i Kållered under 150 år"
- Levnadsort, Västergötland Västra Götaland Mölndal Kållered Vommedal/Våmmedal Vommedal Östergård 2:11 Streteredsvägen 31 Börjes, Rothvalls
- Levnadsort, Västra Götaland Mölndal Kållered Vommedal/Våmmedal Våmmedal 2:83 (Vommedal Östergård) Streteredsvägen 29 Jönses, Villa Maribo (efter 1957)
- Profession Politiker Högerpartiet Söndagsskollärare
- DigitaltMuseum Search in «Ekman (född Ekdahl), Mary»
-
History
-
Accession
- Inlån från namn Ekman, Björn Magnus "Manne"
-
Classification
-
- Högtider och festdagar (Outline) OU 527
- Umgänge och gästfrihet (Outline) OU 574
- Barndom (Outline) OU 855
License information
-
License
Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)
Metadata
- Identifier A2858
- Part of collection Kållered fotografier
- Owner of collection Kållereds Hembygdsförening
- Institution Kållereds Hembygdsförening
- Date published October 12, 2021
- Date updated August 24, 2022
- DIMU-CODE 0210111371250
- UUID 133F899B-44F6-4C21-AB66-E52AE5402DAB
- Tags
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».