HistorySkolverksamheten i Lindomeområdet började redan 1865, då den äldsta skolan uppfördes. Det var med anledning av folkskolans införande på 1840-talet, då skolgång för första gången blev obligatorisk i landet, som de första skolbyggnaderna på landsbygden började byggas. Socknarna blev nu skyldiga att anordna skolverksamhet för barnen, och Kyrkskolan, som skolan ursprungligen kallades, var det första skolhuset som uppfördes i Lindome.
Folkskoleplikten gällde från det man fyllt sju år och omfattade sex läsår. De två första åren läste man i en s.k. småskola, och de andra fyra i själva ”folkskolan”. I den nyuppförda skolan undervisades skolbarn från klass 3-6. Själva skolsalen bestod av ett stort rum, där alla klasser vistades samtidigt. I huset inreddes även en särskild lärarbostad, med två rum och kök.
När skolan invigdes, finns 400 skolbarn i Lindome, och alla kunde inte inrymmas i det nya folkskolehuset. Det var endast de barn som bodde i Lindome by, Berget, Yttre Gårda, Sinntorp och Anderstorp som fick gå i den nya skolan. År 1877 var 54 elever inskrivna vid skolan. De övriga skolbarnen undervisades till en början i hyrda lokaler.
Kyrkskolans lokaler var således redan från början för trånga, och 1903 uppfördes ytterligare ett skolhus på området – Norra Kyrkskolan. Den nya skolbyggnaden hade två lärosalar, en för småskolebarnen – årskurs 1-2, och en för yngre folkskolebarn – årskurs 3-4. På den övre våningen inreddes två enrumslägenheter för lärarinnorna.
Skolan hade ständiga problem med bristande utrymmen och stora klasser, trots att nya skolor uppfördes och elevupptagningsområdena minskade. Under 1940-talet, när den obligatoriska skolplikten förlängdes till sju år, blev situationen ohållbar. Lokalerna räckte inte till, och dessutom var skolbyggnaderna omoderna. Man hade nu också börjat sträva efter att undervisningen skulle ske klassvis.
För att en få en mer permanent lösning på problemen med bristande lokalutrymmen började man planera för en ny skola, som kunde motsvara den moderna undervisningens krav. Skolan invigdes 1955 och var då Lindomes modernaste skolanläggning, med flera klassrum, gymnastiksal, slöjdsal och särskilt skolbibliotek. I anslutning till skolan byggdes även särskilda tjänstevillor.
Under 1960-talet ökade befolkningen i Lindome kraftigt, nya bostadsområden byggdes, och antalet skolbarn växte. När riksdagen år 1962 beslutade att införa en nioårig skola, krävdes nya lösningar. Vid Kyrkskolan uppfördes en skolpaviljong 1964, där fem nya klassrum inrättades. Samma år stod skolmåltidssalen klar.
Det stora problemet var dock, hur högstadieundervisningen skulle organiseras. För att nå en mer långsiktig lösning börjande man samarbeta med andra kommuner. En av orsakerna till att Lindome kom att sammanslås med Kållereds landskommun och Mölndals stad var just, att detta skulle underlätta organiserandet av högstadieskolor – liknande sammanslagningar sker samtidigt över hela landet. År 1971 flyttades alla högstadieelever i Lindome över till den nyinvigda Almåsskolan. Skolundervisningen vid Kyrkskolan koncentrerades till låg- och mellanstadium.
Befolkningen i Lindome fortsatte att öka snabbt i antal, och liksom under tidigare perioder hyrde man in sig i provisoriska lokaler. Ännu en gång tvingades skolan att bygga nya lokaler, och 1976/77 genomfördes en omfattande tillbyggnad av Kyrkskolan, som nu bytt namn till Sinntorpsskolan. Denna tillbyggnad illustrerar ytterligare ett tillskott i skolmiljöns utveckling.
Bebyggelsen i skolområdet spänner över en period, som omfattar mer än hundra år, och varje byggnad representerar sin tidsepok såväl arkitektoniskt som skolhistoriskt. Områdets kulturhistoriska värde består i att miljön speglar skolans utveckling, från den första obligatoriska folkskolan fram till införandet av den moderna grundskolan. På så sätt ger området en bild över skolans utveckling, från 1865 och fram till idag.
E-mail till museet från Bo Göran Carlsson, 2015-09-16:
"Hej!
Så här var det när jag gick i Kyrskolan 1952-1953 och 1954-56 och när jag vikarierade som lärare där 1965-1967: Kyrkskolan var först de tre byggnader som låg i rad på vägen uppför backen mellan Annestorp och kyrkan: en med två klassrum i norr och lärarbostad på andra våningen, en med två klassrum i mitten och en med ett jättestort klassrum i söder (i det som senare blev församlingshemmet). Jag gick i tredje klass i det blivande församlingshemmet (i fjärde klass i Dunsered) och i femte och sjätte klass i den mellersta byggnaden. Det står på betyget KYRKSKOLAN i båda fallen. 1955 tillbyggdes fem salar i rött tegel i fil nedanför i riktning mot kooperativa, samt slöjd och gymnastiksal. Hela komplexen fortsatte man kalla Kyrkskolan.
Sintorpsskolan (med ett n!) var på den tiden en småskola med två klassrum, som låg 2 kilometer österut, vid Ålderdomshemmet. Varför man numera kallar f.d. Kyrkskolan för Sinntorpsskolan anar jag inte. Bristande historiska kunskaper?
Med hälsning!
Bo Göran Carlsson"
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».