Firande av Kyrkängens dag i Lindome, år 1985. För mer information om bilden se under tilläggsinformation.

Originalbilden tillhör Kållereds hembygdsförening.

Fotografi taget av Harry Moum, HUM, i samband med artikel i Mölndals-Posten, vecka 23, år 1985.

Här följer artikeln i sin helhet:

"I Kyrkängen bor man "bättre"

Under loppet av tre år till en produktionskostenad av 98 miljoner har FÖRBO (Förorternas Bostads AB) i Lindome nära kyrkan byggt 246 hyreslägenheter i huvudsak i radhus om 2-5 rum och kök lagda runt 10 gårdar. 5 friliggande kvartersgårdar är öppna för hyresgästernas egna verksamhet.

Kallhyran för en trea på 66,2 kvm är 1 482 kr. Därtill kommer en varierande värmeavgift (normalfallet för nämnda lägenhet ligger någonstans runt 250 kronor). Fram till 1 juli 1989 är hyran rabatterad. Från den 30 juni 1985 sänks rabatten för nämnda trea succesivt från 177 kr till 0 kr. Har man bil kostar en bilplats utomhus 60 kr och en kallgarageplats 125 kr månad.

Mycket folk var i rörelse under söndagen i det vackra vädret då Kyrkängens dag firades.

Direktör Leif Klittmar i FÖRBO tyckte som så många andra inklusive de boende i Kyrkängen att området hade blivit mycket trivsamt. Ove Christer Wendt bor sedan mars 84 i en trea tillsammans med fru och son.Vi bor som i ett eget radhusområde, säger han. Familjen flyttade hit från Lindome centrum och stortrivs. Här är mycket grönt mellan husen. Här finns gott om fällesaktiviteter och framför allt får vi vara med och påverka vårt boende själva. FÖRBO är mycket lyhörda för förslag från hyresgästerna. Familjen Wendt är bland de unga i området, men Viola och Harry Dovervång i 60-årsåldern säger att för deras del känns boende i Kyrkängen rätt. De är ditflyttade från eget hus i Espås. Det blev för jobbigt med trädgård och hus. I kyrkängen bor de nästan på samma sätt men slipper bekymmer med huset. Kyrkängsborna har delvis ansvar för täppan framför den egna lägenheten så det finns därför tillfälle att påta i jorden utan att det för den sakens skull känns för betungande.

Under Kyrkängens dag arrangerades det poängpromenad där arrangörer och företag som har medverkat till det fina resultatet i Kyrkängen när det gäller byggnader, miljö och fritidsaktiviteter hade upprättat stationer. ABV-vägförbättringar, Göteborgs Förorter arkitekt och konsultföretag, Bostadsförmedlingen i Mölndal, Hyresgästföreningen i Mölndal samt byggherren Förorternas Bostads AB fanns på plats. Från ABF i Lindome medverkade visgruppen Västergök och Kållereds PRO's sångkör.

Kommunalråd Melker Strand och Leif Klittmar kunde berätta att nästa uppgift är byggandet av 3 bostadshus i kvarteret Brödfickan i Balltorp. 40 lägenheter, allivsbutik, öppen förskola och barnavårdsmottagning ingår i projektet.

Kyrkängområdet tycks vara en lyckad satsning. Samtliga lägenheter är uthyrda och människorna trivs.

HUm"

  • Tags

+ Add


Add a comment

Add to a folder

Order this image

Share to