HistoryI den nya planen, som blev antagen 2010 för Åby Stallbacke, ingår 780 nya bostäder som ska stå klara 2018. Längre fram ska även en mässhall på 10.000 kvm finnas ansluten till travets entré och ett nytt hotell för Mölndals gäster. För att denna plan skulle kunna förverkligas sålde Åby Travet marken, där gamla stallområdet låg beläget, och det är med dessa pengar man nu fräschar upp verksamheten. Men innan detta var stallbacken en helt egen värld som efter 75 år försvinner.
1936 invigdes Åby Travet med 12.000 åskådare på läktaren. På den tiden bestod stallbacken bara utav två stallar med 24 boxar totalt, men redan tio år senare hade antalet hästar utökat till 215 och landets travtränare kämpade för att få stallplats på Åby. Att ha sin häst på stallbacken innebar att man hade nära tillgång till tränings- och tävlingsmöjligheter, vilket var önskvärt hos travtränarna för att kunna få bättre prestationer.
I takt med att stallbacken växte blev det också nödvändigt med vissa verksamheter på området och en smedja, hovslagare, sjukstall och stallcaféet ”Toras fik” flyttade in. Under 1971 och framåt var det dålig ekonomi inom bolaget och AB trav och galopp (ATG) tillkom och spelformen V65, senare V75, infördes. Detta bidrog till stadigt förbättrad ekonomi för travbanan. Men 1978 fattades ett stort beslut på Åby, att galoppbanan skulle stängas ner och en ny travbana istället skulle byggas.
Den nya banan placerades parallellt med åskådarplatsen för att publiken skulle komma allt närmare hästarna. I denna investering byggdes också ett nytt måldomartorn, bandomartorn och gäststall. Utvecklingen av travbanan har gått stadig framåt under alla år och 1986 kunde Åby erbjuda 400 stallplatser och ansågs vara bland Sveriges och Europas mest moderna travbanor.
1992 utökade travbanan sin verksamhet med Åby Stallgårdar i Balltorp där det fanns 70 boxar. I juni 1998 påbörjades bygget utav Stallgårdar II som bestod utav 42 boxar. Detta för att travtränarna började driva allt större verksamheter med fler hästar och man behövde mer plats. Redan tidigare hade det funnits många travhästar uppstallade i mindre stall runt om i Balltorp, då det låg nära naturen men fortfarande nära travslingan man tränade på och Åbys stora arena. För att locka barn och ungdomar till travet startade man 1996 ponnytrav på Åby. Skolan var placerad på Åby Stallbacke och hade sex ponnysar tillgängliga för barnen och ungdomarna.
2004 skrevs i Göteborgs-Posten om hur besöksantalet på torsdagarnas tävlingar drastiskt hade sjunkit. Året efter avslöjar Göteborgs-Tidningen Åbytravets nya satsning, stallbacken ska rivas och en ny tävlingspaddock ska byggas närmare publiken. De flesta utav Åbys travtränare hade redan flyttat från stallbacken till egna gårdar och det liv som tidigare funnits fanns inte längre kvar. 2007 förväntades bygget börja och skulle färdigställts ett år senare. Istället för att hästarna som skulle delta i löpen, var stationerade på Åby fick man nu stalla upp sig i den nya gästpaddocken, för att efter loppet åka hem till sina gårdar.
Inne i stora hallen på Åby travbana kan man idag blicka ut över denna tävlingspaddock genom ett fönster för att själv kunna se ekipagens förberedelser inför loppen. Det sista utav stallbacken revs 2011 och 2015 finns ingen verksamhet, förutom Åbys tävlingsarena, som finns kvar.
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».