Vinter på Julita gård 2007. Julita Wärdshus i snö, innan renoveringen 2008. Adventsstjärnor och adventsljusstakar i fönstren.
Julita gård och Julita Wärdshus
Julita gård, som ägs och drivs av Nordiska museet, ligger i hjärtat av Södermanland vid sjön Öljaren. I den bevarade miljön från förra sekelskiftet ...
Julita gård och Julita Wärdshus
Julita gård, som ägs och drivs av Nordiska museet, ligger i hjärtat av Södermanland vid sjön Öljaren. I den bevarade miljön från förra sekelskiftet finns utställningar och evenemang för stora och små som belyser trender och traditioner kring det svenska lantbruket. Här finns en vidsträckt park, trädgårdar, örtagård, vackra och välbevarade byggnader och interiörer, gårdsmejeri, brandstation, tegelbruk, väderkvarn, såg och allt annat som hörde ett storgods till.
Julita Wärdshus drivs av Årets kock 2007, Tommy Myllymäki, tillsammans med Jens Hällbom och Magnus Saleborn. Här serveras vällagade måltider på säsongens råvaror med lokal anknytning.
Bilderna är från 2007. Efter en omfattande renovering under 2008 i samarbete med arkitekt Jens Fager och Streamcreek productions har Wärdshuset fått en ny karaktär, framför allt interiört.
Fruktträdgården på Julita gård är speciell. Som ett av de första museerna i världen arbetar nämligen Nordiska museet här med att bevara levande samlingar för eftervärlden. Idag finns bland annat 123 olika äppelträdssorter på gården, varav museet garanterar 47 av dessa sorters fortlevnad.
Gården är sommartid ett populärt utflyktsmål som rymmer café, restaurang, butiker, övernattnings- och festmöjligheter, barnaktiviteter samt fina miljöer och parkytor för picknickar.
Se hemsidan (www.nordiskamuseet.se/julita) för mer information om öppettider i miljöerna och kalendarium över evenemang.