Dokumentation valvmontern "Publikens val" Musse Pigg

51 föremål med berättelser om människors liv har valts ut av museets intendenter. Personliga favoriter från norr till söder, från dåtid till nutid. Publiken har röstat – nu ställs vinnaren ut!

Musse Pigg har varit en av de mest älskade figurerna i tecknade serier från 1930-talet och framåt. Den roliga och rättrådiga musen med mänskliga drag skapades 1928 som en av karaktärerna i Walt Disneys kortfilmer.

Den första tecknade ljudfilmen Musse Pigg som Ångbåtskalle (på engelska Steamboat Willie) hade premiär i november samma år. Filmen blev en succé och snart började leksaker och serier med Musse Pigg och hans vänner i Ankeborg produceras i större skala. Barn i hela världen har sedan dess med spänning följt seriefigurernas äventyr.

Flickan Viola fick sin Musse Pigg-docka omkring 1930, när hon var fem år. Den var en kär vän som hade följt henne genom livet innan hon till slut beslutade att skänka den till museet. Tygdockor av Disneyfigurer i olika storlekar tillverkades på licens av det brittiska företaget Dean's Rag Book Dolls and Toys. Karaktäristiskt för de tidigaste dockorna är den leende munnen med synliga tänder och den långsmala kroppen.

Musse Pigg ställs ut under en begränsad period på Nordiska museet.

  • Tags

+ Add


Add a comment

Add to a folder

Select the images you want to order

Share to