• Årets bild 1958, tagen i Stillhetens kapell (tid. Uppståndelsens kapell) i Karlstad. Sonen vill lägga en flaska pilsner i sin fars kista för att ta med på vägen till himlen. Traditionen för romer är vanligtvis att de döda får med sig pengar eller smycken, men även alkohol och mat som oftast var av det slag som den avlidne tyckte mest om. Polisen som är på plats försöker hindra sonen att lämna något i kistan. Bilden utsågs till Årets bild 1958. Fotograf för tidningen Se var Åke Borglund som blivit kallad till Karlstad där en stor romsk begravning väntades äga rum. Hela släkten till den avlidne var samlad. Åke Borglund har senare beskrivit fototillfället som speciellt: "Av någon anledning hamnade jag som ensam fotograf inne i kapellet vid den öppna kistan. Jag tog en exponering, sedan var händelsen förbi" (ur: Vad dom fick Se! Fahlén, 2012). Hur gick det då med flaskan? Åke Borglund vill minnas att den till slut fick läggas ned i kistan efter att de tillresta besökarna högljutt protesterat mot förbudet. En fråga lämas dock för evigt obesvarad. Varför sa polisen nej?
    Photo: Borglund, Åke / Romska Kulturcentret i Malmö

Årets bild 1958, tagen i Stillhetens kapell (tid. Uppståndelsens kapell) i Karlstad. Sonen vill lägga en flaska pilsner i sin fars kista för att ta med på vägen till himlen. Tradit...