• Foto av folksamling i kyrka. 
Vederslöv.
Christina Nilsson-jubileet 1943.
Redan 1851 beslutades att en ny kyrka skulle uppföras och sammanbyggas med Dänningelanda församling. Men Dänningelanda församling som 1750 uppfört en ny träkyrka efter en brand var inte intresserade att delta i kyrkbygget. 1872 fastställdes till sist genom kunglig resolution beslut om gemensam kyrka för de båda församlingarna och platsen för den nya kyrkan bestämdes till Vederslöv strax norr om den gamla kyrkan.
Den nya kyrkan som är uppförd 1878-79 präglas av den nyklassicistiska stilen, men med tydliga historicerande stildrag av nygotik och nyromantik ritades av Edvard von Rothstein. Detta tar sig i uttryck i form av ett spetsigt torn, höga fönster, altarskrank och en öppen bänkinredning. Kyrkan invigdes den 10 oktober 1879 av biskop Johan Andersson.
    Photo: Anderbjörk, Jan Erik / Kulturparken Småland / Smålands museum

Foto av folksamling i kyrka. Vederslöv. Christina Nilsson-jubileet 1943. Redan 1851 beslutades att en ny kyrka skulle uppföras och sammanbyggas med Dänningelanda församling. Men D...

Samhör med: JEAK02807-JEAK02818

Bildtext: R 2806. Interiör i kyrka. Christina Nilsson-jubileet 1943. Vederslöv.

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to