• Fyrvaktarbostäder vid Långe Jan.

Skolhus från 1780-talet.

Långe Jan, officiellt namn Ölands södra udde, är en fyr i Ås socken på Öland. Den tändes första gången den första november 1785 efter en byggnadstid på nästan två år. Fyren är belägen längst ned på Ölands södra udde och är en angöringsfyr. Fyren var vid uppförandeet 60 alnar hög (ca 36 meter) med en diameter av cirka 12 meter och 197 trappsteg upp till toppen. Fyren är i dag 41,6 meter och därmed Sveriges högsta fyr.

Fyrens officiella namn är "Ölands södra udde"[1] Namnet "Långe Jan" kan härledas från det medeltida kapellet Capella Beati Johannis eller S:t Johannes (Jan), kapellet låg vid det gamla fiskeläget Kyrkhamn vid Ölands södra udde. Kapellet revs efter reformationen och stenen användes till byggandet av fyren. Ett stenkors väster om vägen mellan Långe Jan och Ottenby kungsgård utmärker platsen för det dåtida kapellet.

Från början var fyren byggd som en öppen stenkolsfyr med lager för stenkol i de inre tre kamrarna; den övre var avsedd för fyrpersonalen. Nuvarande lanternin och lins-system är från 1907. Fyren vitputsades 1845 och någon gång under senare delen av 1800-talet fick den sin ring, under första tiden röd för att sedan ändras till svart. Den elektrifierades år 1948 och är i dag obemannad och helautomatisk. Det är möjligt att under sommartid beundra utsikten från plattformen.

Vid fyrplatsen ligger också Ottenby fågelstation vilken drivs av Sveriges Ornitologiska Förening, ett naturum samt en restaurang.
    Photo: Kalmar läns museum

Fyrvaktarbostäder vid Långe Jan. Skolhus från 1780-talet. Långe Jan, officiellt namn Ölands södra udde, är en fyr i Ås socken på Öland. Den tändes första gången den första novemb...

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to