• Igenspikad toalett i domarring i tallskogen på gravfältets mellersta del.

En domarring är en forntida gravanläggning som kom i bruk under slutet av bronsåldern, men var vanligast under folkvandringstiden. Domarringen är en typ av stenkrets där resta eller liggande stenar är glest placerade så att en cirkelform bildas (jämför skeppssättning). Stenarna är ofta udda till antalet, sju eller nio stenar är det vanligaste.

Namnet domarring kan härledas till den medeltida uppfattningen att domarringar var tingsplatser. På varje sten satt en domare och i och med det udda antalet kunde en dom aldrig bli "oavgjord". Från järnåldern finns dock inga tecken som tyder på en sådan funktion. Domarringen var i regel en bandgrav, ofta relativt fyndfattig. Sekundärgravar kan ha tillkommit i efterhand. 

De flesta domarringar hittar man i Jönköpings län och före detta Skaraborgs län, men de förekommer även i Halland, på Öland, stergötland, Tjust, Gotland, Dalsland och i Mälardalen.

Hämtad från "http://sv.wikipedia.org/wiki/Domarring"
    Photo: Petersson, Karl-Gustav / Kalmar läns museum

Igenspikad toalett i domarring i tallskogen på gravfältets mellersta del. En domarring är en forntida gravanläggning som kom i bruk under slutet av bronsåldern, men var vanligast ...

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to