• Vräkning av romer från platsen där de bott vid Mälarhöjdens idrottsplats i Stockholm, oktober 1951. I de kommunala ordningstadgorna kunde kommunerna på den tiden införa bestämmelser för hur länge romer fick bo på en och samma plats. Tiden kunde vara upp till tre veckor, men ofta kortare, ibland bara några dagar. Kommunen anlitade flyttkarlar och bärgare för att forsla bort vagnar. Tälten revs ofta och kunde inte återanvändas. Polis eskorterade de vräkta familjerna till kommungränsen där sökan efter en ny lägerplats började och hela proceduren upprepades om inte det fanns behov för romernas arbete och tjänster. Bönder som behövde extra arbetskraft, restauranger som behövde förtenna kopparkärl eller ha musikunderhållning för sina gäster kunde vara möjliga arbetsgivare under en period och underlätta boendesituationen.
    Photo: Borglund, Åke / Romska Kulturcentret i Malmö

Vräkning av romer från platsen där de bott vid Mälarhöjdens idrottsplats i Stockholm, oktober 1951. I de kommunala ordningstadgorna kunde kommunerna på den tiden införa bestämmelse...