History
-
-
Erland Johannessons affär i Vassbotten till höger i bild. Till vänster ligger tullstationen som även fungerade som busstation på linjen Dingle-Vassbotten. Bussen tillhör denna linje. Stationen var utrustad med både godsmagasin och övernattningsrum för chaufförerna.
Bilen framför affären tillhör Oskar Hansson, kommunalt engagerad och droskägare. Han var svåger med handlaren Erland Johannesson. Handlarens bostad på övervånigen.
Litteratur:
Ekomuseum Gränsland. Bildinsamlingsprojekt. Haldens historiske samlinger, Bohusläns museum/Ostfold fylkes Billedarkiv/1995. Avsnitt: Gränshandel.
-
Accession - April, 1994
Lån, för reproduktion - Förmedlare Johannesson, Odd
-
Fotografering - 1938 (omkring 1938)
-
Fotograf
Träff, Carl Alfred (1880 - 1947)
-
History
Fotograf Carl Alfred Träff, född 1880, död 27 februari 1947.
Träffs huvudsaklinga produktion rörde fotografering för vykort som han gav ut på sitt eget förlag T-foto, eller på andra förlag såsom Alrik Hedlunds förlag eller Lindenhags förlag.
Carl Alfred Träff arbetade som glasblåsare på Rosdala glasbruk, men år 1905 lämnade han Småland för att bli fotograf i Göteborg. Han ägnade sig åt flera sorters fotografi och försörjde sig omväxlande som ateljé, porträtt- och industrifotograf.
Men det var i första hand som vykortsfotograf han gjorde sig känd.
De mest aktiva åren i hans karriär inföll under 1930-talet och första hälften av 1940-talet, då han besökte de flesta större orter och städer i södra Sverige. Han har fotograferat många av Bohusläns kustsamhällen.
Carl Alfred Träff föddes i Norrhult, Nottebäcks socken. Han var son till indelte soldaten Carl Johan Träff och dennes hustru Matilda. Föräldrarna drev senare järnvägshotellet i Norrhult. Sönerna i familjen blev hyttpojkar på glasbruket, som var ortens enda industri.
Träff flyttade till Göteborg 1906 och kallade sig då handelsagent. Han blev senare fotograf och fanns 1908 i Hotel Bristols fastighet på Packhusplatsen. Han flyttade sedan runt i Göteborg och Bohuslän; mellan 1908 och 1922 fanns han registrerad på elva olika adresser i Göteborg och Uddevalla. Det första kända vykortet signerat Träff är poststämplat 1908. Motivet är en fabrik på Hisingen, och kortet skickades av Träff själv till ledningen för företaget.
Carl Alfred Träff saknade själv bil och körkort, och tog sig därför fram längs Bohuskusten och på Göta kanal med båt, tåg eller cykel, när han fotograferade bilder till vykort. Han beskrivs som mycket noggrann, och kunde vänta i timmar på rätt ljusförhållanden vid en tagning. Träff producerade under sin livstid omkring 8600 vykortsmotiv.
Träff var enstamstående.
Uppgifterna är hämtade från:
Bertil Quirins, "Bohuslän i svartvitt" (2001)
http://www.quirin.se/traff.html (hämtad 2014)
http://www.goteborgsvykortsklubb.se/traff/regtext.htm (hämtad 2014)
År 2016 förvärvade Bohusläns museum en samling om 1201 negativ från Carl Alfred Träffs produktion, varav merparten var glasplåtar (UMFA55582:0001-1201). I förvärvet ingick också några av Träffs privata fotografier.
- Levnadsort, På flera adresser. Sverige (SE) Västergötland Västra Götaland Göteborg
- Levnadsort, En kortare period. Sverige (SE) Bohuslän Västra Götaland Uddevalla
- Födelseort, Sverige (SE) Småland Kronoberg Uppvidinge Nottebäck Norrhult
- Profession Fotograf Vykortsfotograf
- Alternative names Träff, C. A.
- Gender Man
- DigitaltMuseum Search in «Träff, Carl Alfred»
-
History
-
Proveniens
-
Historisk händelse, person med anknytning till föremålet
Johannesson, Erland (1912 - 1993)
-
History
Erland Johannesson (1912 - 1993) var handlare i Vassbotten, Bullaren precis vid gränsen till Norge. Där fick man uppleva andra världskriget på nära håll. Man var utsatt och hotad, men hyste medkänsla med sina norska grannar. Många norrmän flydde över gränsen till Sverige i skogarna kring Vassbotten. Erland Johannesson var en av de många svenskar som vid upprepade tillfällen riskerade livet för att hjälpa dem. Erland var både spion och hjälpande hand. Han gjorde många turer med mat och tidningar över den hårdbevakade gränsen. I en minnesbild från krigsåren berättar han: ”Jag hade ett stort stycke högrev, som jag skulle gå ned och lämna till en norrman. Han vågade inte gå nära gränsen, för de tyska vakterna patrullerade fram och tillbaka. Då tänkte jag såhär, att vågar inte han gå intill gränsen, så får väl jag hoppa över bäcken och in i Norge. För jag såg ingen tysk. Men jag hann inte mer än nätt och jämnt lämna över köttstycket, så kommer en tysk soldat med geväret rakt mot oss och frågar om vi hade dynamit! Men jag fick visa köttstycket. Han var österrikare och var väl en av de bättre. Han skakade på huvudet och så gick han. Men han kunde ha tagit mig, för jag var över på den norska sidan, så det var tur att det gick som det gick.”
Erland Johannesson låg inkallad under stora delar av krigsåren och butiken fick skötas av hustrun Asta Johannesson. Men till slut fick Erland "stående permission". Militären erfor att han kunde göra större nytta som handelsman genom att tillhandahålla material i affären som armén behövde, bland annat armeringsjärn.
Det gjordes affärer över gränsen hos Johannessons i Vassbotten under hela 1900-talet. Erland Johannesson tog över gränshandeln efter sin far strax innan andra världskriget. Affären, som var en ICA-handel, hette kort och gott "Erland Johannesson" men kallades "Älann i Vaspen". Butiken drevs i familjeregi med hustru Asta och med mycket hjälp från de tre barnen. Under Asta och Erlands fyrtio år fick de vara med om både upp- och nedgångar i gränshandeln. Andra världskriget innebar svåra år då gränsen var stängd. En viss byteshandel ägde dock rum med norrmännen som smugglade skinn till Johannesson. För skinnen bytte de till sig varor.
Efter kriget hade norrmännen inga pengar men de fick handla på kredit. De hade brist på allt: filtar, tyg, kläder, VVS-artiklar.
På 1950-talet började svenskarna åka till Norge för att köpa socker och margarin, ingen stannade hos Johannessons. Men nöden är uppfinningarnas moder: Asta och Erland åkte till porslinsfabriken Rörstrand. De köpte med sig en binge porslin av andra sortering. Det blev Erland och Asta Johannessons största försäljningssuccé. Ett år kom 29 ton porslin i en leverans, som såldes slut under en sommar. Under 1950- och 1960-talen blommade den bilburna gränshandeln ut. Charterbussföretag erbjöd inköpsresor och till Johannessons kom två bussar om dagen.
- Adress, Sverige (SE) Bohuslän Västra Götaland Tanum Naverstad Vassbotten Göteborgs och Bohus län
- Profession Handlare
- Gender Man
- DigitaltMuseum Search in «Johannesson, Erland»
-
History
- Historisk händelse, person, ort med anknytning till föremålet Sverige Bohuslän Västra Götaland Tanum Naverstad Vassbotten Göteborgs och Bohus län
-
Classification
-
- Bostäder (Outline) OU 342
- Fordon (Outline) OU 493
- Statliga företag (Outline) OU 655
- Vuxenålder (Outline) OU 885
License information
-
License
Public domain mark (CC pdm)
Metadata
- Copies 1 Negativ, polyester
- Identifier UMFA53671:0004
- Alternative name 0004 - Litt/Subnr.
- Part of collection S14UM Fotosamlingen
- Owner of collection Bohusläns museum
- Institution Bohusläns museum
- Date published November 8, 2017
- Date updated May 23, 2023
- DIMU-CODE 021017343407
- UUID 6131D68C-992E-4B55-96E7-F8A7C76C2DDB
- Tags
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».