• En romsk kvinna sitter i sitt hem. I en spjälsäng ligger ett barn. Bilden är troligen tagen i det romska lägret i Ekstubben 1963. Lägerplatsen låg i Skarpnäck söder om Stockholm, i nuvarande Flatens naturområde, på en plats där det i dag ligger en motorbana. Lägret var samtida med Skarpnäckslägret några kilometer bort och iordningställdes 1959 av Stockholms stad för svenska romer i kommunen som ännu inte hade fast bostad. 
Fastighetskontoret i Stockholms stad hade i en kommunal utredning 1955–1957 kommit fram till förslaget att iordningställa särskilda lägerplatser. Lägren skulle finnas under en övergångsperiod innan fasta bostäder ordnats, men i realiteten drog bostadsfrågan ut på tiden och lägren blev kvar i fem år. I Ekstubben bodde människor under enkla förhållanden, inledningsvis i tält och vagnar och efter hand också i egenbyggda baracker och stugor kring en öppen yta. Lägret försågs med el och vatten, torrtoaletter samt sophämtning. Ekstubben stod färdig för inflyttning 15 mars 1960. 
I reportaget ”Vagabond eller vanlig människa?” av Roland Hjelte och Karl Axel Sjöblom som sändes i SVT i mars 1963 skildras livet i dessa läger under vintern 1963. I intervjuerna med de boende i lägret framhålls det akuta önskemålet om fast bostad. I lägret bodde det året 15-20 familjer och reportern berättar att människor har bott här flera år i väntan på att Stockholms stad ska lösa bostadsproblemet. Det är vinter, snön har fallit och vissa nätter gick temperaturen under nollstrecket inne i husvagnarna. En man berättar att han är uppe hela nätterna för att elda i kaminen. Han säger till reportern: ”När alla andra fått bekvämligheter ska vi också ha det. Vi kan inte ha det så här!”.
Det skulle dröja till maj 1964 innan de sista av de svenska romerna flyttade från Ekstubben. Senare användes Ekstubben dock fortsatt som lägerplats för romer som kommit till Sverige från andra delar av Europa.
    Photo: Åberg, Bertil S-son / Romska Kulturcentret i Malmö

En romsk kvinna sitter i sitt hem. I en spjälsäng ligger ett barn. Bilden är troligen tagen i det romska lägret i Ekstubben 1963. Lägerplatsen låg i Skarpnäck söder om Stockholm, i...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to