Skattebacken Kroken

Bildtext: Ladugården i Skattebacken, Kroken(Göstas).
Anders Anderssons gård. I bakgrunden syns halvbrodern Nils Anderssons Krusegården Kroken.

2 comments

  • Här är den gamla ladugården i Skattebacken Kroken. Den byggdes 1870, av halvbröderna Anders och Nils Andersson, då flyttade man ut, Anders till Kroken och Nils till Krusegården. De flyttade från huvudgården Skattebacken vid kyrkan, detta efter laga skifte som skedde sent för dessa gårdar. Krusegården där Nils bodde syns i bakgrunden. Nils var sångare och sjöng i kyrkokören. Nils son Johannes Nilsson tog sedan över gården. Före de flyttar hit på ägor som de redan ägde, så bodde här en torpare som också var skomakare. Rester av skomakarverktyg hittade Enar som bodde kvar på hemgården. Gustaf Andersson fotografen hade en syster Anna som gifte sig med Andreas Bergman och bodde på Krusegården uppe vid kyrkan. Anna och Andreas dotter Valborg är det som berättar det mesta om alla fotona. Bl a berättar hon om sin mormor och morfar Anders och Anna Andersson att morfar tyckte mycket om vasslen efter de tjärnat smör. Många gånger gick Valborg genom grinden här, med flaskor fyllda med vassle. Morfar Anders var en mycket aktad man i bygden. Han var också bra sångare och sjöng i kyrkokören. En gång kom prästen på besök. till gården. Han hade hört att Anders var sjuk så han kom på sjukbeök. Hustru Anna sade då att så farligt sjuk är han nog inte för han går där ute på gärdet och plöjer.

    Mormor Anna hade sin kaffekittel som alltid stod på järnspisen som hela tiden var varm. sumpen hällades i stort sett aldrig ur, utan hon hällade bara på lite nytt kaffe då ock då. Tänka sig vilket kaffe det blev, det smakade nog inte så gott, fast hon drack sitt kaffe mest hela dagen lång. Mormor Anna var en god liten mormor säger Valborg. Hon hade nog inte så mycket att säga till om, då morfar Anders var ganska dominant, fast hon fann sig i det.

    Sedan var det sonen Johannes med hustru Maria som tog över det gamla Kroka stället. och Gustaf Andersson fotografen flyttade till det nya Skattebacken Kroken.

  • Valborg Bergman:

    Här har vi gamla ladugården i Kroken Skattebacken, här bodde min mormor och morfar Anders och Anna Andersson. Det var här Gustaf Andersson fotografen växte upp. Stället bakom är Johannes Nilssons. Fadern till Johannes var Nils Andersson som var halvbror med Anders Andersson fotografens far.

    Irma Winbo

    Anders Andersson flyttade till Skattebacken Kroken 1870. Då stod också denna ladugård på bilden klar. I bakgrunden ligger Krusegården Kroken. Där bodde Anders Anderssons halvbror Nils Andersson. De byggde ladugården tillsammans. Till att börja med hade de ladugården gemensamt. Mangårdsbyggnaden i Skattebacken Kroken byggdes upp samtidigt vid 1870 då familjen flyttar dit. Virke togs bl.a. från en torp byggnad som låg ett par 100 meter från nuvarande hus mot Kringelsmaden. Där bodde en skomakarfamilj. Det har hittats skomakarsaker där. Det har också hittats en ladugårdsgrund vid vägarbete som Gustafs son Olle Gustafsson ledde. Grunden låg mitt i vägen mellan nuvarande ladugård och mangårdsbyggnad. Troligen använde man också detta virke när ladugården byggdes. Att uppgiften som står i Gods och Gårdar att mangårdsbyggnaden uppfördes 1888 är felaktig. Även att byggnaderna flyttades från Skattebacken huvudgården till Krusegården Kroken 1883 är felaktigt. Det står i Husförhörslängden att de flyttade ut från huvudgården Skattebacken vid kyrkan i byn 1870. Anders och Nils far Anders Olofsson med maka Annica Andersdotter med sonen Nils flyttar till Krusegården Kroken. I Laga skifte skrevs att samtliga åbyggnader skulle flyttas ut från huvudgården. Det fanns inga byggnader tidigare på Krusegården Kroken enligt vad vi vet. Marken till Krusegården Kroken köpte Anders Olofsson 1852. Marken till Skattebacken Kroken köpte Anders Olofssons far Olof Andersson år 1810. Då var dessa två gårdar lika stora.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to