Johannes Andersson i Kroken

1 comment

  • Valborg Bergman:

    Där är Johannes i Kroken som var bror till Gustaf fotografen. Johannes Andersson ärvde gamla Kroken vid bodelning mellan bröderna. Johannes var nog en väldigt godmodig person, han hjälpe Mari mycket inne. Det gjorde pojkarna med de tvättade och hjälpte henne, hon hade ju inga töser, så de hjälpte henne mycket både han och barnen. Han var inte spelman, men han sjöng bra och han hade väldigt intresse av sång och visor. Jag vet att han skrev av visor och hade massor med sådana. Jag minns inte att han sjöng så mycket åtminstone inte offentligt, det gjorde han inte, men jag vet genom mamma att han hade mycket nedskrivet. Jag undrar vart det tog vägen, jag vet att mamma (Gustaf fotografens syster) hade ett häfte hemma med sådant som han hade skrivit upp, av dessa slagdänger. Han var nog mer intresserad av sådant än vad Gustav var. Gustav hade detta med fotograferingen istället.

    Olle Gustavsson fotografens son:

    Jasså så såg Johannes ut i ungdomen. Jag har inte hört att han

    sjöng slagdänger, inte heller att han skrev slagdänger. Gustav och Johannes hade en del redskap och grejer ihop, men annars privat, att det var kalas och sådant minns jag inte något särskilt om, utan det var nog mer i vardagen man umgicks.

    Irma Winbo:

    Johannes Andersson inte bara sjöng utan han spelade munspel också, det har Johannes son Sven berättat.

    Ronny Andersson som är Johannes Anderssons brorsbarn har nu köpt all marken av Kroken. Säljare var Olle Gustavsson fotografens son, så fortsätter då släktgården Skattebacken Kroken att bevaras i släkten genom detta. Gården har varit i släktens ägo sedan mitten på 1600 talet, ja kanske ännu längre men det finns inte dokumenterat. Far ville sälja till Ronny av den orsaken, att gården skulle bevaras i släkten. Tyvärr är gården nu såld till utomstående, det lönar ju sig inte att ha en mindre gård i dagens läge. Det förstår vi så väl.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to