• I en backe har ett romskt sällskap slagit läger. Bilden är troligen tagen kring år 1900 och har ingått i en samling bilder ägd av Victor Nordendahl från Enånger, Hälsingland. I samlingen ingår bilder tagna både i Sverige och utomlands. Var denna bild är tagen och vem som tagit den är dock okänt. Romer finns idag i hela världen och tros ha kommit till Europa kring år 1300. På grund av sina eftertraktade kunskaper i metallhantverk, snickeri och musik kom många romer att förslavas i Valakiet och Moldavien, dagens Rumänien. Först år 1864 kom slaveriet att upphävas i praktiken. Många romer flydde då till andra delar av Europa. Den romska grupp som i Sverige idag benämns svenska romer eller valakiska romer är ättlingar till slavarna i Valakiet. I Sverige anses idag de första romerna ha kommit redan på 1500-talet. Vilken grupp romerna på bilden tillhör är okänt, men troligen Kelderash eller Lovari.
    Photo: Romska Kulturcentret i Malmö

I en backe har ett romskt sällskap slagit läger. Bilden är troligen tagen kring år 1900 och har ingått i en samling bilder ägd av Victor Nordendahl från Enånger, Hälsingland. I sam...