• En man sitter i sitt vardagsrum och blir intervjuad av en journalist. Bilden är tagen i samband med ett nyhetsreportage för Skånska Dagbladet. Efter att de svenska romerna i Sverige erkändes som medborgare år 1952 uppstod debatt kring gruppens svåra levnadsförhållanden. En statlig utredning genomfördes under 1954-1956 där en av slutsatserna blev att fast bostad var nyckeln till att lyckas med skolgång och arbetsliv. Från och med mars 1960 hade kommuner möjlighet att rekvirera statsbidrag för kostnader i samband med romers bosättning, vilket förenklade möjligheten för svenska romer att få tillgång till permanenta bostäder samt i förlängningen studier och arbete. Denna process kom dock att bli utdragen under flera år. Frågor om svenska romers förhållanden uppmärksammades mycket i media, långt i på sextiotalet.
    Photo: Adlercreutz, Rolf / Romska Kulturcentret i Malmö

En man sitter i sitt vardagsrum och blir intervjuad av en journalist. Bilden är tagen i samband med ett nyhetsreportage för Skånska Dagbladet. Efter att de svenska romerna i Sverig...

Add a comment or suggest edits

For å publisere en offentlig kommentar på objektet velger du «Skriv en kommentar». For å sende en henvendelse direkte til museet velger du «Send en henvendelse».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to