• Bilden föreställer enligt uppgift en romsk man vid namn Dimitri och är tagen av fotograf Agnes Andersson i Alfta. Mannen är född 1891 och gifter sig i Alfta år 1929. Som de flesta andra romska familjer vid den här tiden flyttar de runt i hela Sverige. Vid 1800-talets slut började romer från Sydeuropa i högre grad att resa runt i hela Europa för att idka handel och arbeta med hantverk. På 1860-talet avskaffades slaveriet av romer i Valakiet (ung. dagens Rumänien och Moldavien). De förslavade romerna talade valakisk romani, främst lovari, kelderash och tjurari. Efter slaveriets avskaffande sökte sig många av de befriade till resten av Europa, men även till Amerika, Asien och Australien. Denna folkvandring sägs ha pågått fram till första världskriget. I Sverige kom den dock att begränsas till följd av inreseförbudet för romer som infördes år 1914. Efter ankomsten av valakiska romer till Sverige börjar majoritetssamhället göra skillnad på skandoromer och valakiska romer. Enligt den minoritetspolitiska gruppindelningen räknas idag ättlingar till de valakiska romerna till svenska romer medan ättlingar till skandoromer övergripande betecknas som resande eller resanderomer.
    Photo: Andersson, Agnes / Romska Kulturcentret i Malmö

Bilden föreställer enligt uppgift en romsk man vid namn Dimitri och är tagen av fotograf Agnes Andersson i Alfta. Mannen är född 1891 och gifter sig i Alfta år 1929. Som de flesta ...

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to