Ur handskrivna katalogen 1957-1958:

Järnkniv m. ögla. Indien

L. 13 cm; m. svängd egg och ögla. Spetsen avbruten.

Lappkatalog: 10

handskriven lapp:

(Tigerklo)

Indiskt lönnmördarvapen. Vapentypen har fått sitt namn av att lönnmördare använde dem till att klösa upp pulsådrorna på obeväpnade offer. Det finnns tre kända varianter av vapnet: 1) Tigerklor. Detta vapen bestod av tre eller fyra små inåtböjda klingor som satt monterade på ett knogjärnsliknande handtag. Kunde döljas innanför en klädflik innan mordet.

2) Ensam tigerklo. Idealisk för mord där man tvingas umgås med offret innan mordtillfället. Kunde med lätthet döljas i handen så att endast järnringen syntes.

3) Bagh-nakh. Detta vapen är uppbyggt på samma sätt som tigerklor, men med skillnaden att ett vågigt litet dolkblad sticker ut 90 grader från de andra klingorna,så att man kan hugga och parera med det. Användes på uppdrag där det var sannolikt att offret var bra på att försvara sig.

museets exemplar är en ensam tigerklo, och har slipats ovanligt mycket för att vara ett vapen som det inte går att parera med. Eventuellt har någon använt det istället för en brukskniv under en tid. Det skulle i så fall förklara hur man lyckats med konststycket att bryta av spetsen på vapnet.

Rasmus Söderberg 7/9 -89

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to