Klänning för sommarbruk av svagt beigetonat vitt linnetyg vävt i tuskaft. Med holkärmar av påsydda tygremsor och krage med slag. Avskuren i midjan. Kjol i fyra våder som är något utställd, med utanpåfickor som har nervikt ovankant av dubbelt tyg som dekoration.

Livet har söm mitt fram och knäppkant mitt bak med fem vita pärlemorknappar, men endast översta knapphålet (passpoalerat knapphål) är i funktion. De övriga är ihopsydda och knapparna är fastsydda på utsidan förutom två som är sydda rakt igenom tyglagrena. Livet är något rynkat mot kjoldelen mitt fram och mitt bak. Kilar är sydda i sidorna på livdelen (för ökad vidd), i ena sidan en kil, i andra två kilar. På den sida där det finns två kilar tycks det tidigare ha funnits en blixtlås eftersom det är märken efter stygn. Insnitt på livet från sidorna.

Sydd till givaren Märtha Molander (gift Swedmark) när hon var knappt trettio år. Hon var då "fattig studentska", utbildade sig till fiskeribiolog, och fick "vrida och vända på örena" eftersom hon levde på lån, men sommaren 1952 arbetade hon som fiskeriassistent på Havsfiskelaboratoriet i Lysekil. När hon då tillfälligt kom "på grön kvist" och hade råd att sy upp vackra klänningar var det väldigt roligt, tyckte hon. Märtha Molanders föräldrahem låg också i Lysekil och sömmerskan fröken Alfhild Jansson som sydde till alla stadens damer, bland annat Märtha Molanders mor, anlitades för att sy några klänningar även till Märtha.

Denna är gjord i linne av hög kvalitet, troligen irländskt, minns Märtha Swedberg. En annan klänning är UM026862. I brev som medföljde gåvan nämns också att hon minns en klarblå promenadklänning i yllegabardin och en kjol i ylleflanell. Den här sommarklänningen användes på arbetet. När man arbetade i en stad på femtiotalets början gällde det att vara fint klädd och klänningen var perfekt att arbeta i en varm sommar, sval men fin.

Märtha var smal på femtiotalet, men på sextiotalet ändrades klänningen av en sykunnig syster (kilar sattes i sidorna). Sedan har Märtha Swedmark ändrat den tillbaka lite innan hon lämnade in den till Bohusläns museum. (Citattecknen i texten betyder att det är Märtha Swedbwergs egna uttryck i telefonsamtal och brev.)

Beteckningen finsömmerska användes för sömmerskor som sydde "bättre kläder" och hemsömmerska för "enklare". Fröken Alfhild Jansson var finsömmerska i Lysekil under 1930-60-talen. Då klänningen syddes var hon i fyrtioårsåldern. Hon hade ateljé på Södra Kvarngatan. Det var två rum som samtidigt var bostad. Hon dog i cancer cirka 1980, då ungefär 75 år.

Alfhild Jansson var av gammal Lysekilssläkt. Lärde sig sy hos sin släkting (moster?) fru Desideria Strandberg, Lysekil. Tidvis hade fröken Jansson hjälp i ateljén av sin svägerska fru Brita Moberg, Dalskogen.

Fröken Jansson var känd för att göra ett noggrant sömnadsarbete och för att vara noggrann med provningen. "Fröken Jansson var en skicklig sömmerska och hennes kläder var eleganta och hade stil, och det var hög klass på sömnadsarbetet. Hon var artistisk och "skapade" kläderna, klippte ut pappersmönster som hon provade ut på kunden tills man fann ut rätt modell."

"Frk Jansson sydde till stadens fruar och fröknar. Fru Ellinor Callert Torgerstam var kund liksom fru Tekla Eriksson gift med Gillis Eriksson som hade Bosättningsaffären och för övrigt var släkt med fröken Jansson. Min mor anlitade fröken Jansson liksom min äldsta syster Barbro Molander, för fina vackra klänningar och blusar." Citat ur brev från Märtha Molander. Originalet förvaras i bilagepärm i basmagasinet.

Fröken Jansson ansågs också vara "originell" ("en bohéme") eftersom hon "provade i det oändliga" och eftersom det sades att hon lämnade de färdigsydda klänningarna "i sista minuten". "Det var nervöst om klänningen skulle användas vid ett speciellt tillfälle."

En historia förtäljer till exempel hur hon lämnade en klänning till en fru Eriksson en timme före festen då den skulle användas.

Märtha Swedmark minns att det var många provningar när hennes klänningar syddes.

Bristning vid ena kilens topp. Annars i gott skick.

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to