• Trumma. Militär trumma. För Jönköpings regemente.Troligen 1700-talets första hälft. Sekundärt använd av Halmstad brandförsvar, se om detta under den äldre texten i Information.

Av trä. Ett stort avskalat spån från ett större träd har formats och torkats och sammanfogats med en tät rad nitar samt ytterligare två glesare rader nitar där trät går omlott på en bredd om ca 22 cm. De rundade nithuvudena är 7 mm i diameter. Det finns också mitt på trumman, ett 2 cm brett hål för resonans / tryckutjämning / ventilation. Runt hålet finns en krets nitar.Trummans stomme är 0,5 cm tjock, vid omlottpartiet 1 cm. Invändigt på mitten finns ett 5 cm brett tunnband viket är fastnitat utifrån med parvisa nitar. Överst och nederst finns på insidan vardera ett några cm brett träband. Överst och underst finns utvändigt 3,5 cm breda tunnband vilka håller trumskinnen. I banden finns hål för snören vilka håller ihop trumman och håller skinnen spända. Tre av hålen har under brukandet förstärkts med järnbleck med hål. Hylsor av läder håller snörena samman. 2 av dessa är sedundära. Snöret är också sekundärt. Båda skinnen är bevarade och gamla, men huruvida de är orginal ifrån tillverkningen är en öppen fråga. Undre skinnet är invändigt belagt med tyg. För bärrem finns nertill ett fäste av järn försett med en vingmutter. Därtill finns intill en oval järnögla vilken är fäst med ett fastspikat läderband. Två gamla trumpinnar hör till samt ett läderband (skärp) som ej har hört till och vilket är märkt sekundärt HF, dvs Hantverksföreningen.

Trumman är målad runtom med i höjdriktning växelvis avlånga triangulära fält i blått och rött. Vidare finns en vapensköld, Jönköpings vapen, med en borg i grått och bruna nyanser på röd botten med tre torn med tinnar och runda fönster och en port  omgiven av runda fönster. Överst återfinns en kunglig krona i guld. Alltsammans är omgivet av bladkransar med bär.

Hur Jönköpings regemens trumma hamnat hos Halmstad brandförsvar är en öppen fråga. Gissningsvis har delar av Jönköpngs regemente passerat förbi eller kanske stationerats i Halmstad, och så har trumslagaren blivit kvarlämnad, och trumman glömts bort.
    Photo: Hallands Konstmuseum

Trumma

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to