History
-
-
Handgranat av typen PRB-M62 (PRB – Poudreries Réunies de Belgique). Handgranaten upphittades tillsammans med en annan granat (AM.97363) i en trädgård inne i Elisabethville, Kongo, den 16 december 1961 av FN-soldaten Göran Klingström. I och med stridigheterna i Kongo hade han sökt in till tjänstgöring efter att ha hört ett inslag i Sveriges radio 1961 då man aktivt sökte personal till olika poster i den svenska insatsen. Tidigare hade han gjort värnplikten som pjäsmekaniker på A2 i Göteborg och var förlagd till Kviberg. Klingström kom till Kongo den 12 december och redan den 16 december ryckte de fram under stridigheter mot Elisabethville i provinsen Katanga i södra Kongo. Just då tjänstgjorde han i bataljon 14K som bestod av 653 man och deltog i frontlinjen. De skulle hålla stånd mot katangesiska soldater och striderna blev alltmer intensiva under följande dygn. Offensiven som ingick i Operation Unokat som följde är det enda skarpa brigadanfall som svenskar genomfört i modern tid.
Klingström tjänstgjorde som menig och placerades som laddare på en Bofors 20 mm automatkanon m/1940. Tre pjäser hade stationerats vid det närmaste flygfältet som skydd och den fjärde sköttes av hans tropp. Skytten fick sköta avfyrningen liggande istället för att som brukligt sitta i pjäsens stol, för att undvika att träffas av fientlig eld. Bredvid honom befann sig Göran med pjäsammunitionen som laddades med fotpedal och då mer ammunition behövdes rusade en tredje person fram med påfyllning. Katangeserna var hade bitvis ganska ålderdomlig beväpning och flög ibland med civila Cessnaplan. I trädgården där de svenska soldaterna grupperats, låg två handgranater odetonerade i gräset. Klingström tyckte att de såg annorlunda ut jämfört med de svenska ”ägghandgranaterna” och gick snabbt fram för att plocka bort sprängpatronerna ur dem. De plockades försiktigt upp och oskadliggjordes. Under anfallet mot katangeserna var syftet att oskadliggöra ledaren Tshombes motstånd mot FN och avväpna Katangas väpnade styrkor. Sista delen av tiden var han förlagd vid Kaminabasen där det var betydligt lugnare. 3 svenskar dödades under anfallet och 17 skadades.
Efter hemkomsten förvarades handgranaterna i Göran Klingströms hem och stod på en hylla i hemmet under många år. Göran medtog handgranaterna till Nammoverken i Vingåker där de oskadliggjordes. Föremålen lämnades därefter in till Linköpings garnisonsmuseum. Tyvärr försvann dokumentationen om föremålen där och personalen blev osäkra på om granaterna verkligen var oskadliggjorda och kontaktade Nationella Bombskyddet (NBS) som hämtade föremålen. Efter samtal med Klingström hämtades granaterna ut av Armémuseum 2017 och ingår nu i Armémuseums samling. Se bifogad intervju med Göran Klingström under länkade filer.
-
Produktion - Producerad
- Tillverkningsort Belgien säker
-
Proveniens
-
Historisk händelse, namn med anknytning till objektet
Kalla kriget
säker
- DigitaltMuseum Search in «Kalla kriget»
-
Historisk händelse, namn med anknytning till objektet
FN trupp
säker
- DigitaltMuseum Search in «FN trupp»
- Tidigare ägare Klingström, Göran säker
-
Användning - 1961
-
Fyndort
Svensk FN-trupp i Kongo 1960-1964
säker
- DigitaltMuseum Search in «Svensk FN-trupp i Kongo 1960-1964»
- Modellnamn PRB-M.62 säker
-
Accession - Gåva - August 23, 2017 (Förvärvsbeslut)
- Givare till museet Klingström, Göran säker
-
Downloads
References
-
- Arkivreferenser Dnr 76:3-3.1.1/17 Förvärvsbeslut
License information
-
License
Attribution (CC BY)
Metadata
- Identifier AM.097362
- Part of collection Armémuseum
- Owner of collection Armémuseum
- Institution Armémuseum
- Date published September 7, 2017
- Date updated August 31, 2021
- DIMU-CODE 021027263433
- UUID 75E29911-EDEF-48CC-A452-4878E9E5155B
- Tags
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».