Part of exhibition
History
-
-
Fickur, fickrova - under 1800-talet och första delen av 1900-talet var fickuret en viktig manlig symbol för status och makt – den som bar fickur styrde över sin egen och andras tid. Mera lyxbetonade ur kunde ha en briljant infattad på en av visarna. Det finns även fickur i något mindre storlekar som förr kallades för damur.
De äldsta bevarade fickuren är tyska och från omkring 1540. Från Frankrike härstammar ett fickur från 1551. De äldsta fickuren var dos- eller trumformade, och liknade miniatyrer av bordsur. Uren var konstruerade för att bäras om halsen eller i bältet.
Den moderna formen för fickur dyker upp i Frankrike runt 1630. Ungefär samtidigt börjar emaljdekoren, som kom att bli mycket populär att dyka upp. Guldsmeden Jean Toutin i Chäteaudun har antagits vara dess upphovsman. Urtavlorna var däremot oftast i silver. Först omkring 1720 börjar emaljurtavlorna att komma i bruk.
Många fickur ända in på 1900-talet saknade uppdragskrona. I stället spändes gångfjädern med hjälp av en urnyckel. Denna passade på en liten kvadratisk tapp, som man kom åt genom att med en nagel öppna boetten på urets baksida. Nyckeln passade även på en annan tapp, varmed visarna kunde ställas in på rätt tid. Urnyckeln brukade hängas tillsammans med urkedjan för att lätt vara till hands, när den behövdes.
-
Accession
Gåva till museet 2017-02-01 - Givare till museet Dahl, Anders
- Adress Sverige Östergötland Östergötland Söderköping Söderköping Söderköping
-
Produktion - 1750 — 1800
- Tillverkare Kole, Horens sannolik
- Tillverkningsort Sverige Stockholm Stockholm Stockholm Stockholm Stockholm stad sannolik
-
Relation
Classification
-
- Tidsindelning (Outline) OU 805
License information
-
License
Attribution (CC BY)
- Photographer Ludwigsson, Jörgen
- Ägare av original Kulturparken Småland AB
Endast bildlicens. Avbildade föremål kan ha egen upphovsrätt.
Metadata
- Identifier M 66158-1
- Part of collection Föremål
- Owner of collection Kulturparken Småland/Smålands museum
- Institution Kulturparken Småland / Smålands museum
- Date published January 12, 2018
- Date updated January 30, 2023
- DIMU-CODE 021027409237
- UUID 6FDD26BA-FDCE-4CD2-BF51-81030BB13EEA
- Tags
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».