Part of exhibition
History
-
Det första svenska sockerraffinaderiet, beläget i Stockholm, fick privilegier år 1647. De arbetare som gjöt sockertoppar av det kokade råsockret kom i Tyskland att kallas sockerbagare, en titel som i Sverige överfördes på tillverkarna av söta bakverk – sedan 1800-talet även kallade konditorer.
Ökningen av mängden socker på marknaden pressade successivt ner priserna till nivåer som folk i allmänhet kunde acceptera. Från att ha varit en exotisk krydda för adel och kungar kom bruket av socker därför under 1700-talet att sprida sig till borgerskapet. Nya användningsområden utvecklades med den kulinariska fantasins hjälp. Sockret började nu på allvar användas till konfektyr och i bakverk samt bl a som sötningsmedel i kaffe och te.
Accession
Gåva till museet 2017-02-01- Givare till museetDahl, Anders
- AdressSverige Östergötland Östergötland Söderköping Söderköping Söderköping
Produktion: 1781 (Y (1781) )
- TillverkareZethelius, Pehr
- TillverkningsortSverige Stockholm Stockholm Stockholm Stockholm Stockholm stad
Classification
References
-
- LitteraturreferenserUpmark, Gustaf, "Guld- och Silversmeder i Sverige 1520-1850", Stockholm 1925
License information
-
License
Attribution (CC BY)
- Photographer Ludwigsson, Jörgen
- Ägare av original Kulturparken Småland AB
Endast bildlicens. Avbildade föremål kan ha egen upphovsrätt.
Metadata
- IdentifierM 66209
- Part of collectionFöremål
- Owner of collectionKulturparken Småland/Smålands museum
- InstitutionKulturparken Småland / Smålands museum
- Date publishedJanuary 12, 2018
- Date updatedJanuary 30, 2023
- DIMU-CODE021027409487
- UUID20549769-2351-4a26-8c4d-f1cebac7ad73
- Tags
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».