• Coca-Cola i glasflaska från i mitten/slutet av 1950-talet. Flaskan är tillverkad i grönaktigt glas. Loggan "Coca-Cola REG. VARUMÄRKE" är inristat i glaset.
Glasflaskans form är inspirerad av kakaobönan. Det geniala med flaskan är dess greppvänliga form med dess särpräglade utseende som gör att man känner igen den även om den greppas i totalt mörker. Glaset splittrades heller inte om flaskan tappades i marken. I början tillverkades flaskorna i färgerna blått, grönt och glasklart glas.

Glasingenjören Alexander Samuelson som formgav flaskan har koppling till Sverige. Han föddes nämligen i Kungälv den 4 januari 1862. Under sina ungdomsår arbetade han på Surte glasbruk. Vid 21 års ålder flyttade han med sin storebror till USA, där han fortsatte att arbeta på olika glasbruk och blev så småingom chef. I början av 1910-talet anordnades en tävling för att designa en flaska till Coca-Colan. Tävlingen vann Alexander och hans glasbruk. 1915 tog Alexander Samuelson patent på denna  geniala utformning av Coca-Colaflaskan, en av världens mest välkända varuförpackningar.

Eftersom livsmedelslagen i Sverige hade förbud mot koffein och fosforsyra, kunde inte Coca-Colan börja säljas i Sverige förrän 1953 då förbudet upphäves. Det var då Pripps bryggerier som tog hem lincensen för att börja tillverkningen av den amerikanska drycken i Göteborg, Malmö och Sundbyberg. 
Coca-Colan hade först svårt att konkurrera med storheterna som sockerdricka, Champis, Festis och Zingo. Det var först i slutet av 1970-talet som försäljningen ökade ordentligt.
    Photo: Andersson, Patrik / Mölndals stadsmuseum

Flaska

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to