1
4
100
Kaffebryggare av vakuummodell, som i Sverige går under benämningen ”Don Pedro”. Bryggaren består av två glaskärl. Det ena kärlet är en rund kanna med orange handtag. Till kannan finns ett orange lock, som används efter att kaffet är klart för att behålla värmen. Det andra kärlet är en rund skål med ett rör i botten. Runt röret sitter en svart gummiring. I botten på skålen (i mynningen på röret) sitter ett plastfilter med fjäder och kula för att ta tag i och lossa vid diskning. Till skålen med röret medföljer en orange ställning att placera kärlet i. Glaskärlen är ömtåliga och går lätt sönder när det ska diskas. För att brygga kaffe hälls vatten i bottenkupan och malt kaffe i överkant. Bryggaren ställs sedan på en spisplatta. Detta kokas tills sista dutten vatten har kokat slut, cirka 1 - 3 minuter. När vattnet kokar, bildas ett övertryck i kannan och vattnet trycks upp till skålen där det blandas med det malda kaffet. När bryggaren avlägsnas från värmekällan och sätts i plaststället, kyls kannan av, varvid ett undertryck uppstår, då börjar kaffet sugas tillbaka till underkannan. Sedan är det klart för servering. På 1840-talet tog fransyskan Marie Fanny Amlene Massot i Lyon patent på denna bryggmetod, men under namnet Madame Vassieux. År 1959 lanserades Don Pedron i Sverige som "Nilsjohan Don Pedro".
Photo: Andersson, Patrik / Mölndals stadsmuseum
Kaffebryggare av vakuummodell, som i Sverige går under benämningen ”Don Pedro”. Bryggaren består av två glaskärl. Det ena kärlet är en rund kanna med orange handtag. Till kannan finns ett orange lock, som används efter att kaffet är klart för att behålla värmen. Det andra kärlet är en rund skål med ett rör i botten. Runt röret sitter en svart gummiring. I botten på skålen (i mynningen på röret) sitter ett plastfilter med fjäder och kula för att ta tag i och lossa vid diskning. Till skålen med röret medföljer en orange ställning att placera kärlet i. Glaskärlen är ömtåliga och går lätt sönder när det ska diskas. För att brygga kaffe hälls vatten i bottenkupan och malt kaffe i överkant. Bryggaren ställs sedan på en spisplatta. Detta kokas tills sista dutten vatten har kokat slut, cirka 1 - 3 minuter. När vattnet kokar, bildas ett övertryck i kannan och vattnet trycks upp till skålen där det blandas med det malda kaffet. När bryggaren avlägsnas från värmekällan och sätts i plaststället, kyls kannan av, varvid ett undertryck uppstår, då börjar kaffet sugas tillbaka till underkannan. Sedan är det klart för servering. På 1840-talet tog fransyskan Marie Fanny Amlene Massot i Lyon patent på denna bryggmetod, men under namnet Madame Vassieux. År 1959 lanserades Don Pedron i Sverige som "Nilsjohan Don Pedro".
Photo: Andersson, Patrik / Mölndals stadsmuseum
Kaffebryggare av vakuummodell, som i Sverige går under benämningen ”Don Pedro”. Bryggaren består av två glaskärl. Det ena kärlet är en rund kanna med orange handtag. Till kannan finns ett orange lock, som används efter att kaffet är klart för att behålla värmen. Det andra kärlet är en rund skål med ett rör i botten. Runt röret sitter en svart gummiring. I botten på skålen (i mynningen på röret) sitter ett plastfilter med fjäder och kula för att ta tag i och lossa vid diskning. Till skålen med röret medföljer en orange ställning att placera kärlet i. Glaskärlen är ömtåliga och går lätt sönder när det ska diskas. För att brygga kaffe hälls vatten i bottenkupan och malt kaffe i överkant. Bryggaren ställs sedan på en spisplatta. Detta kokas tills sista dutten vatten har kokat slut, cirka 1 - 3 minuter. När vattnet kokar, bildas ett övertryck i kannan och vattnet trycks upp till skålen där det blandas med det malda kaffet. När bryggaren avlägsnas från värmekällan och sätts i plaststället, kyls kannan av, varvid ett undertryck uppstår, då börjar kaffet sugas tillbaka till underkannan. Sedan är det klart för servering. På 1840-talet tog fransyskan Marie Fanny Amlene Massot i Lyon patent på denna bryggmetod, men under namnet Madame Vassieux. År 1959 lanserades Don Pedron i Sverige som "Nilsjohan Don Pedro".
Photo: Andersson, Patrik / Mölndals stadsmuseum
Kaffebryggare av vakuummodell, som i Sverige går under benämningen ”Don Pedro”. Bryggaren består av två glaskärl. Det ena kärlet är en rund kanna med orange handtag. Till kannan finns ett orange lock, som används efter att kaffet är klart för att behålla värmen. Det andra kärlet är en rund skål med ett rör i botten. Runt röret sitter en svart gummiring. I botten på skålen (i mynningen på röret) sitter ett plastfilter med fjäder och kula för att ta tag i och lossa vid diskning. Till skålen med röret medföljer en orange ställning att placera kärlet i. Glaskärlen är ömtåliga och går lätt sönder när det ska diskas. För att brygga kaffe hälls vatten i bottenkupan och malt kaffe i överkant. Bryggaren ställs sedan på en spisplatta. Detta kokas tills sista dutten vatten har kokat slut, cirka 1 - 3 minuter. När vattnet kokar, bildas ett övertryck i kannan och vattnet trycks upp till skålen där det blandas med det malda kaffet. När bryggaren avlägsnas från värmekällan och sätts i plaststället, kyls kannan av, varvid ett undertryck uppstår, då börjar kaffet sugas tillbaka till underkannan. Sedan är det klart för servering. På 1840-talet tog fransyskan Marie Fanny Amlene Massot i Lyon patent på denna bryggmetod, men under namnet Madame Vassieux. År 1959 lanserades Don Pedron i Sverige som "Nilsjohan Don Pedro".
Photo: Andersson, Patrik / Mölndals stadsmuseum
Accept license and download photo