• Randig halsduk, vävd i 8-skafts dräll med oliksidig kypert som grundbindning och ullgarn, redgarn i varp och inslag. Varpen är enfärgad svart och botteninslaget är blått med rutiga bårder i svart och vitt. Den oliksidiga kyperten ger en svart botten med varpeffekt och en blå botten på den andra sidan där det är inslagseffekt. Varje bård är 20 mm och botten mellan 60 mm. Varannan ruta i bården är svart och varannan vit. Det är en tunn och mjuk kvalitet. 

Halsduken med har en 40 mm lång frans i vardera kortsidan. Det är sytt om varptrådarna i fransen med blått redgarn. Se även inv.nr. 0096 vävprov till halsduk.

Halsduken med modellnamn Trall är formgiven av Ann-Mari Nilsson och tillverkad av Länshemslöjden Skaraborg. Halsduken finns med på sidan 86-87 i vävboken Väv tyger till kläder av Ann-Mari Nilsson i samarbete med Länshemslöjden Skaraborg från 1989, ICA Bokförlag. Tyget är enligt boken lämpligt att använda till halsduk eller sjal. I boken finns det tre färgställningar, gul, blå eller röd botten. Se även inv.nr. 0096 Vävprov till halsduk. Se även inv.nr 0041-0096 ur samma bok.
    Photo: Hemslöjdens Samlingar

Halsduk

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Share to