• Julgransbelysning för inomhusbruk i förpackning från 1950-talet, tillverkad av Osram.
Belysningen består av 16 st ljus i glas. I förpackningen ligger det även 2 st ljus i reserv. Förpackningen är grön och är av papp. På locket finns en målning med två barnansikten som tittar på en tindrande gran. 
Det står också tryckt: "OSRAM julgransbelysning". 
Inuti förpackningen finns namnet "ORSAM", tryckt.

Julgransbelysningen härstammar från 1600-talets Tyskland, men det var i slutet av 1800-talet som idén till den elektriska julgransbelysningen föddes.
Julen 1882 använde nämligen Edward Hibberd Johnson som var VD för Edison Electric Light Company i New York,  80 st glödlampor i färgerna röd, vit och blå till sin gran för första gången. I New York blev detta ingen succé. 
När en tidning i Detroit skrev att Johnsons gran ”var en makalös syn” och granens glödlampor var ”stora som en engelsk valnöt”, så blev det en succé! 
Men det var inte förrän runt 1900 som den elektriska julgransbelysning kom ut till försäljning i affärerna. Det var dock bara överklassen som kunde köpa den då eftersom den var dyr i produktion. 
I handeln kunde den därför kosta det som idag motsvarar cirka 15000 kr. Det var först under 1930-talet som belysningen fick mer folkliga priser.
    Photo: Andersson, Patrik / Mölndals stadsmuseum

Julgransbelysning

Add a comment or suggest edits

Leave a comment or send an inquiry

Order this image

Share to