History
-
-
Det enda som han tror att han inte tillverkat själv på denna är den lilla spiralfjädern, allt annat har Bertil gjort själv. Ritskubben används för att ritsa på föremål med utgånhspunkt från planet de stod på och kan komma åt överallt. Den kan även användas för mätning av avstånd och kan ställas in väldigt exakt. Det är ett precisionsarbete, examensarbete. Bertil hade bra betyg i ritning och metallslöjd.
Slöjdalstren illustrerar svensk industris strävan att få in just metall i slöjdundervisningen, vilket kom 1919, och de kompletteras av Bertil Högströms alster från Tekniska mellanskolan 1945-49. Han hade bra betyg i ritning och metallslöjd. Som den ende av sex syskon tog han realexamen och utbildade sig sedan till ingenjör vid Stockholms tekniska aftonskola. Hans berättelse skildrar både ett tidstypiskt yrkesval och att nya utbildningsmöjligheter öppnats för bredare samhällslager i folkhemmets Sverige.
Efter realexamen arbetade han på bilverkstad ett år för att få verkstadspraktik för att få läsa vidare. Sedan arbetade han på ritkontoret på AB Svenska fläktfabriken på Kungsgatan 18, 8 tr, och läste till ingenjör med inriktning mot värme- och ventilationsteknik på Stockholms tekniska aftonskola fyra kvällar i veckan, samt pluggade på helgerna. Det var flera timmar kurs på kvällarna i två år, vill Bertil minnas. Han läste fackämnet som han arbetade med på dagarna och var bäst i klassen. De flesta killar läste till mekaniska ingenjörer då. Det var inte många han kände som läste aftonskola, men det förekom att folk på ritkontoret hade pluggat vidare, berättar han. I hans umgänge var det inte många som gick läroverket. Hans far var snickare och de tillhörde en annan kategori än sk ”bättre familjer”, men aftonskolorna var också för ”enklare människor”, säger Bertil. Det fanns också Tekniska institutet, som liksom Bertils aftonskola var ett alternativ till att läsa till civilingenjör på KTH. De blev s. k. institutsingenjörer som motsvarande studentexamen.
Bertil Högström har arbetat på Fläktfabriken hela livet, blev försäljningsingenjör och hade hand om Stockholmsfilialen som sålde till sjukhus, fabriker och kontor. Så småningom gick han till exportsidan och reste mycket i Östeuropa, Iran, Afrika mm. Svenska fläktfabriken var då ett av världens största ventilationsföretag med många filialer och Bertil reste i de länder där det inte fanns någon sådan. Järnslöjden i folkskolan var således första steget på denna karriär.
Information från träff med Bertil Högström 4 oktober 2011 och februari 2013.
/Maria Perers, 2014-01-17
Ritskubben är resultatet av en av de fem uppgifter ingick i metallslöjden på Tekniska Mellanskolan. Tillsammans bildar dessa fem föremål en komplett uppsättning av uppgifterna i metallslöjden i Tekniska mellanskolan under 1940-talet. Varje uppgift repeterade något eller några moment från den förra uppgiften och ytterligare något moment lades till.
Uppgifternas ordning:
1.Kofot
2. Huggmejsel
3. Körnare
4. Ställbar vinkelhake
5. Ritskubb (examensarbete)
Information från givaren Bertil Högström, 2014-02-25.
/Fiffi Myrström, 2014-03-12
-
Produktion - 1945 — 1949 (Givarens uppgift)
- Tillverkare Högström, Bertil
- Historisk händelse, namn med anknytning till föremålet Tekniska mellanskolan
- Tillverkningsort Sverige Stockholm Stockholm Stockholm Östermalm
-
Accession - December 4, 2013 (Förvärvlista)
- Givare till museet Högström, Bertil
- Givare, ort Sverige Stockholm Stockholm Stockholm
-
Classification
-
- Metallhantverk OU 326
- Skolundervisning OU 872
References
-
- Arkivreferenser D488 Anteckningar från möte med givaren samt givarens betyg, nr 90 i insamlingen i samband med utställningen Skolslöjd (2012/2013)
License information
Metadata
- Identifier NM.0334137+
- Part of collection Nordiska museets föremål
- Owner of collection Nordiska museet
- Institution Nordiska museet
- Date published December 10, 2019
- Date updated February 27, 2020
- DIMU-CODE 021028467842
- UUID CD45D7FE-8819-4088-8694-68DDE8DE0753
- Tags