Laggkärl har använts i Europa i över 2000 år och var fram till 1900-talet mycket vanliga som förvarings- och förpackningskärl. Laggtekniken innebär att ett antal sidostycken - lagg ...
Laggkärl har använts i Europa i över 2000 år och var fram till 1900-talet mycket vanliga som förvarings- och förpackningskärl. Laggtekniken innebär att ett antal sidostycken - laggstavar eller stäver - fogas runt en botten och hålls samman med tunnband av hassel, pil eller björk. Till större kärl eller tunnor används bandjärn. Träet formas genom uppvärmning, så kallad basning.
På Vasa har man hittat många olika typer av laggkärl, bland annat tunnor, baljor, kaggar, byttor, kuttingar, flaskor och kar. Laggkärlen användes framförallt för förvaring av livsmedel som exempelvis spannmål, salt fisk och kött, smör, vatten och öl. En del av laggkärlen användes för förvaring av personliga ägodelar.
Namnen på de olika laggkärlstyperna kan ha varierat regionalt och över tid.
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».