A part of
History
-
- Dräkten har tillhört Amanda Palm, (1877-1956) från Strö i Västergötland som bl.a. utbildade sig till sjuksköterska på Centrallasarettet i Gävle där hon sedan också arbetade som sjuksköterska och husmor. Hon tjänstgjorde dessutom på olika platser som Hudiksvall, Forssa, Ockelbo m.fl.
Användning
- BrukarePalm, Amanda (1877 - 1956)säker
- History
Amanda är dotter till Otto Palm från Rackeby i Västergötland och Hilda Kristina Andersdotter från Strö i Västergötland. Hon var äldsta barnet i en skara på totalt sju barn, varav två dog runt ett års ålder. Otto Palm var född 1855 och hans hustru Hilda 1857.
Redan som sjuttonårig tog Otto värvning som soldat 1872 8/10. Det var en tjänst som rotesoldat på nr 792 i Västgöta-Dals regemente. Kållands kompani. Roten låg i Rackeby och bestod av gårdarna Silleberg Mauritsgården, Åker och Gulleberg Backgården. Torpet (numera rivet) låg vid vägen mellan Rackeby och Skalunda, vid avtagsvägen till gården Åker. På detta nummer hade tidigare soldaten Lars Palm tjänat. Otto, som hittills burit namnet Wedebrand, övertog både nummer, torp och namn och kallade sig hädanefter Palm. 1877 15/4 gifte sig Otto emellertid med Hilda Kristina Andersdotter. Hon födde deras första barn, Amanda, i Strö, förmodligen hemma hos modern på torpet Ströängstorp under Pellegården (numera Persgården). Hennes flyttning till Rackeby är i husförhörslängden daterad till 8 juni 1877.
Större delen av sin tid tillbringade dock soldaten på sitt torp. Vid anställningen uppgjordes ett kontrakt som noggrant reglerade soldatens rättigheter och skyldigheter. Knektekontraktet är inte bevarat för Otto Palm, men däremot för hans företrädare Lars Palm. Det är inte troligt att villkoren ändrats särskilt mycket.
Soldatkontraktets villkor gav en mycket knapp bärgning, i synnerhet som familjen växte snabbt. Torpets avkastning måste därför drygas ut med annat. Otto Palm hade säkert lärt sig fisket i Vänern av fadern som ju var fiskare. Och med fisket som biinkomst räckte torpets tillgångar bättre. Otto Palm blev inte gammal. 35 år gammal dog han 1890 3/4. Vid Otto Palms tidiga död 1890 stod Hilda där som soldatänka med sex barn, det yngsta fyra månader gammalt. Barnen fick bidra till försörjningen så gott de kunde, som lillpiga i Amandas fall. Soldatbostället var ju tjänstebostad, som nu skulle tas i bruk av en ny soldat. Samma situation uppstod emellertid som vid Ottos tjänstetillträde. Den nye rekryten Frans Strömberg - han var född 1869 21/10 i Örslösa - var ogift, och under sådana omständigheter kunde Hilda bo kvar, åtminstone tills vidare. I själva verket kom hon att bo där ända till sitt nya giftermål 1901. Men äktenskapet medförde också splittringen av hennes egen familj. Hildas barn var nu så gamla att de kunde anses vara i stånd att ta vara på sig själva. Amanda och brodern Adolf var ute var och en på sitt håll. Men övriga tre bröder bodde hemma. Tydligen ingick det i den äktenskapliga överenskommelsen att Hildas barn inte skulle ligga det nya äktenskapet till last. Hilda bodde hos Amanda i Grisslehamn från 1935 fram till sin död 1948.
Amanda
Amanda flyttade till Näshulta församling i Södermanland 1895 15/2. Enligt uppgift av faster Gertrud (gift med broder Karl) fick Amanda med hjälp av farbrodern Alfred möjlighet att utbilda sig till småskollärarinna (förmodligen i Skara) och skulle ha tjänstgjort bl.a. i Rackeby. Men då hon sattes att undervisa även folkskolebarn, tyckte hon detta var för arbetsamt, säges det. Hon slog om och utbildade sig till sjuksköterska på Centrallasarettet i Gävle där hon sedan också arbetade som sjuksköterska och husmor. Därefter tjänstgjorde hon på olika platser, Hudiksvall, Forssa, Ockelbo bl a. Jag pratade häromdagen med min äldste bror och han har ett minne av att Amanda var länssjuksköterska, och det var i den rollen hon var nämnd med bild i den här boken som jag pratade om. Om det kan vara till någon hjälp.
Vad man kan utläsa från hennes vykortsalbum är att hon hade många nöjda patienter som ville visa sin tacksamhet. En del beundrare också. Enligt min mor var hon en mycket sällskaplig natur.
Då hon pensionerades 1932 startade hon ett pensionat i Grisslehamn, dit hon hade anknytning genom brodern Adolf. Hon köpte hans fastighet Solhem i Byholma, byggde om och till huset och kallade sedan pensionatet Solgården. Där var hon sedan värdinna ett tjugotal år. Under de första tio åren hade hon rollen som värdinna, sällskapade med gästerna och presiderade gärna vid matbordet. Hon hade många kända gäster, bl.a. vid filminspelningar. I Grisslehamn inspelades Hemsöborna och andra skärgårdsfilmer, där t.ex. Sigurd Wallén gjorde sina roller både som skådespelare och regissör. Povel Ramel hörde som yngling också till gästerna. Han bodde i "gröna rummet" och spelte alltid grammofon,
Amanda dog 1956 2/11, vid en ålder av 79 år, och begrovs på Väddö södra kyrkogård 11/11.
- Födelseort,Sverige (SE) Västergötland Västra Götaland Lidköping Kållands härad Strö
- ProfessionSjuksköterska
- GenderKvinna
- DigitaltMuseumSearch in «Palm, Amanda»
- History
Förvärv - Gåva av: 2020
- Givare till museetMüntzing, Cecilia (1953)säker
- Levnadsort,Sverige (SE) Skåne Skåne Höganäs Mölle
- GenderKvinna
- DigitaltMuseumSearch in «Müntzing, Cecilia»
Classification
-
- Dräkt (Outline)OU 291
- Sjukvårdspersonal (Outline)OU 759
License information
- License Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)
Metadata
- IdentifierXLM.42633e
- Part of collectionFöremålssamling
- Owner of collectionLänsmuseet Gävleborg
- InstitutionLänsmuseet Gävleborg
- Date publishedSeptember 24, 2020
- Date updatedApril 24, 2023
- DIMU-CODE021028785210
- UUID71370a6a-2852-4e98-92ab-46ad4f917a7b
- Tags
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».