• Annonsavdrag för Svenskt Papper.
Diplom

Bild på en silhuett av en fjäril Påfjärilens högra vinge är det bokstäver inom parentes som ska föreställa siffran 1556.

Annonsen är tvåfärgstryck  

Silverbibeln
Sedan 170

Löddrig häst på en gård i Mexico

Tjugofem år i i den glada vetenskapens tjänst.

I källaren på naturhistoriska Riksmuséet i Stockholm förvaras enligt rykten en mängd uppstoppade sällsamheter från kryptozoologins värld. En albino hund med vingar, en brun björn med horn, ett lodjur med sex ben, en valross med fyra ben. Samtliga är små bevis för att ens Vår Skapare är mer än mänsklig. Men muséets allra mäktigaste specimen utställes i två trappor upp. På en avdelning där alla har tillträde. Den morbide får dock ingen större behållning av en visit. I insektssalen, direkt till höger, montern mahogny, översta raden, finner du exemplaret ovan. Titta på högra vingen. Studera mönstret. Vid ( b ) syns en tydlig etta. Vid ( c ) en femma. Den andra femman vid ( d ) ser nästan ut som en sexa. Sexan vid ( e ) är odiskutabel. Men det har ju vaktmästaren alldeles rätt i. Det måste vara ruskigt sällsynt? Nej, inte alls. Totalt okänd för många svenskar fladdrar varje sommar cirka fyra miljoner exemplar av arten silverstreckad pärlemofjäril omkring på våra ängar med siffran 1556 tryckt på högra vingen. Så unik. Men så okänd. Så lustigt. Och ännu roligare blir det om man beger sig till Riksmuséets stenavdelning och slår upp årtalet 1556 i en dammig volym. Det året uppfinner nämligen den spanska köpmannen Bartholomé de Medina en ny metod för silverutvinningen som får betydelse för världsekonomin. Med partimetoden blir silvertackorna gedignare än någonsin. Och ivrigare än någonsin plundrar spanjorerna Mexico på landets silvertillgångar. Silvermalmen sprids ut på en patio, en krigsbyggd gård. I flera veckor trampar hästar fram och tillbaka på de knaggliga stenarna. Med tiden skiljs den ädla metallen ut. Med tiden bli hästarna så vanskapta och får så krumma ben att de skulle platsat i källaren på Riksmuséet i Stockholm. Vi är ett litet pappersbruk i Silverdalen i Småland som inte bara häpnar över vad Herres heidelbergare kan åstadkomma på en orange fjärilsvinge. Utan också vad resten av universums tryckpressar kan ställa till med på ett kritvitt papper. År 1966 (den första sexan kan lätt förväxlas med en femma) började vi tillverka Sveriges första separat bladbestrukna papper. Lagom till nästa år då Silverblade firar silverjubileum ger vi ut en bok med namnet silverbibeln. Det kan sägas sammanfatta tjugofemårs iakttagelser. På fyrahundra sidor presenterar vi en mängd märkliga fenomen med fördelen silver- som hittills lyckats gäcka vetenskapens tolkningsförsök. För att underlätta dessa tappra försök, väljer vi att inte trycka silverstreckad pärlemorfjäril på papperet i denna tidning. Silverbibeln utkommer till jul och kostar fyrahundratjugofem klingande silvermynt. Troligtvis tycker du att boken är värd pengarna. Om inte annat slipper du att förlita dig enbart till ( a ) när du fortsättningsvis väljer papper till dina trycksaker.
    Photo: Reklamarkivet Landskrona museum

Reklam

Created with Sketch. Add a comment or suggest edits
Created with Sketch. Add a comment or suggest edits

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

You have unsaved changes.

Are you sure you want to leave this page?

Share to