1
3
100
Först under Första världskriget fick man i ordning ett rationellt och hygieniskt sätt att tillaga mat till större antal behövande. Kärran eller vagnen kunde klara av ett kompani på åtminstone 150 personer. Den var så bra att den fanns kvar i tjänst på hästdragna batterier ända till 1950-talet. Därefter sattes kokanordningar upp på ett lastbilsflak eller på en kärra efter traktor. Koket bemannades av en kokgrupp där det också fanns ett par specialutbildade kockar. Om förflyttningarna var långsamma kunde man gå i samma takt och laga mat längs vägen. Fungerade särskilt bra för ärtsoppa! Föregångaren var i allmänhet en kokgrop i vilken man eldade och kunde hänga upp kokkärl för tillagning. Se originalbild från ca 1916. På museikärran finns upphängda även medarna för vinter och snö. Den drogs av 4 hästar.
Photo: Artillerimuseet
Först under Första världskriget fick man i ordning ett rationellt och hygieniskt sätt att tillaga mat till större antal behövande. Kärran eller vagnen kunde klara av ett kompani på åtminstone 150 personer. Den var så bra att den fanns kvar i tjänst på hästdragna batterier ända till 1950-talet. Därefter sattes kokanordningar upp på ett lastbilsflak eller på en kärra efter traktor. Koket bemannades av en kokgrupp där det också fanns ett par specialutbildade kockar. Om förflyttningarna var långsamma kunde man gå i samma takt och laga mat längs vägen. Fungerade särskilt bra för ärtsoppa! Föregångaren var i allmänhet en kokgrop i vilken man eldade och kunde hänga upp kokkärl för tillagning. Se originalbild från ca 1916. På museikärran finns upphängda även medarna för vinter och snö. Den drogs av 4 hästar.
Photo: Artillerimuseet
Först under Första världskriget fick man i ordning ett rationellt och hygieniskt sätt att tillaga mat till större antal behövande. Kärran eller vagnen kunde klara av ett kompani på åtminstone 150 personer. Den var så bra att den fanns kvar i tjänst på hästdragna batterier ända till 1950-talet. Därefter sattes kokanordningar upp på ett lastbilsflak eller på en kärra efter traktor. Koket bemannades av en kokgrupp där det också fanns ett par specialutbildade kockar. Om förflyttningarna var långsamma kunde man gå i samma takt och laga mat längs vägen. Fungerade särskilt bra för ärtsoppa! Föregångaren var i allmänhet en kokgrop i vilken man eldade och kunde hänga upp kokkärl för tillagning. Se originalbild från ca 1916. På museikärran finns upphängda även medarna för vinter och snö. Den drogs av 4 hästar.
Photo: Artillerimuseet
Accept license and download photo