History
-
Tora Bohlin Landström föddes 1918 på gården Håveröd i Svarteborgs socken i norra Bohuslän 1918.
Hon var näst yngsta barnet av elva till föräldrarna Teodor Holmberg Bolin (1876 – 1965) och Olena Söderström (1880 – 1966).
Fadern var den siste indelte soldaten i Bohus regemente och familjen var lantbrukare på gården som låg på västra sidan om Södra Bullarensjön. Moderns föräldrar var mjölnare.
Familjens yngsta barn, lillasyster Betty, blev Toras främsta konkurrent om uppmärksamheten hemma. Toras äldsta syster Ebba utbildade sig till lärarinna och arbetade i Västerbotten. I 14-årsåldern skickades Tora till storasyster för en tid och här träffade hon sin blivande make. Några år senare bestämde sig paret för giftermål men Toras föräldrar var helt emot detta. Men Tora gav sig inte och fick till slut föräldrarnas godkännande gifta sig som omyndig, före sin 18-årsdag 1936.
Tora var mycket duktig på konsthantverk av alla de slag. Hon stickade, sydde kläder och var händig på det mesta.
Så här skriver Tora Bohlin Landström i början av boken:
”Hoveröd var sista gården i Svarteborgs socken i norra Bohuslän och låg vid Bullaren, en tre mil lång sjö och smal sjö. Norr därom bodde de okristna ”bullingane”. Annars kallades befolkningen ”Nolhottar” och ”Sörhottar”. Vi var alltså ”Sörhottar” och kristna för vi bodde på den rätta sidan gränsen. Vilken tur! Tyckte vi när vi var små. Det var liksom att tillhöra en bättre ras och det tog några år innan jag blev så bekant med folk där norrifrån, så jag begrep att vi var precis lika varandra, liksom all jordens folk. Berättelserna och bilderna känns kanske lite idylliska för många. Och visst kunde jag ha berättat dem utan ”gullkant”. Visst kunde jag ha berättat om den blinde kantorn som lyckas samla ihop lite pinnar i en kärra, när bonden kom och rev ut alltihop och anklagade honom för stöld. Visst kunde jag ha berättat om sjuåringen som stod och höll fotogenlampan när mamman hjälpte grannfrun vid en förlossning. Men det är så många som redan har målat och skrivit om hur svårt det var. Jag vill inte breda ut mig där. Det är inget fel, men jag tycker att det blir för mycket elände. Det fanns ”gullkanter” också.”
Tora Bolins föräldrar gifte sig år 1900. De är båda med på ett fotografi tillsammans med sin förstfödda, taget 1901 vid ett julkalas på gården Kristinedal i Bullaren.
På kalaset är också Toras farfar och farmor och många andra släktingar bland de totalt 26 personer fotografen lyckats få med i bild. Se UMFA53044:0001.
Produktion
- KonstnärBohlin Landström, Tora (1918 - 2017)
- GenderKvinna
- DigitaltMuseumSearch in «Bohlin Landström, Tora»
Förvärv
- Givare till museetLandström-Wallmo, Torstein
Accession: February 21, 2020
Classification
-
- Bildkonst (Outline)OU 532
References
-
- LitteraturreferenserBohlin Landström, Tora, Barnsliga bilder med gullkant på. Så var det då när vi var små. Bohusläns museum, Uddevalla, 1986.
- ArkivreferenserDnr 20/0133 Insamlingsmöte
License information
-
License
Copyright
- Rättighetsinnehavare Publiceringstillstånd 2020 av upphovsrättsinnehavare,
Metadata
- IdentifierUM033726
- Part of collectionS14UM Konst
- Owner of collectionBohusläns museum
- InstitutionBohusläns museum
- Date publishedMarch 27, 2020
- Date updatedNovember 10, 2022
- DIMU-CODE021048558244
- UUIDd55343d6-8a4a-4dd0-a90b-c0307694457f
- Tags
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».