De gotländska bildstenarna är en av Gotlands mest säregna fornlämningstyper. Det är stenskivor av oftast kalksten, men ibland sandsten, som rests i landskapet från 400-talet och fr...
De gotländska bildstenarna är en av Gotlands mest säregna fornlämningstyper. Det är stenskivor av oftast kalksten, men ibland sandsten, som rests i landskapet från 400-talet och fram till in på 1100-talet. Stenarna har huggits till en specifik form och sedan har bilder ristats och sannolikt målats på dem.
De tidigaste bildstenarna har ofta virvelhjul i blickfånget och är formade som ett yxblad. Senare byter de form och under vikingatiden (från slutet av 700-talet) får de en nyckelhålsform, eller kanske snarare formen av en portal. Den formen behåller de så länge traditionen lever kvar. Bildstenarna från vikingatiden har blivit särskilt populära eftersom de har så många detaljerade bilder av sådant som vi annars aldrig får ta del av; hur frisyrerna såg ut, kläderna, båtarnas segel och dylikt.
Även om vi tror att bildstenarna oftast var målade så är den färg man ser idag inte gammal. De målades upp av Sune Lindqvist inför att han publicerade sitt omfattande verk ”Gotlands Bildsteine” i två band åren 1941 och 1942.
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».