Här finns fotografier tagna på Kustsanatoriet Apelviken i Varberg, monterade i sex utrivna albumblad. Till de flesta av bilderna finns en kort text, ibland med humoristisk ton, men...
Här finns fotografier tagna på Kustsanatoriet Apelviken i Varberg, monterade i sex utrivna albumblad. Till de flesta av bilderna finns en kort text, ibland med humoristisk ton, men tyvärr är få av personerna namngivna. Flera av korten är märkta Alma Karlsson, så troligen har albumet tillhört henne. Hon var givarens mormors syster och det finns två vykort ställda till Alma på Kustsanatoriet Apelviken 2:an. I albumet finns dessutom ett ituklippt vykort ställt till Elin Andersson på 3:an, från systern Maja i Röjeråsen (Rättviks kommun), men vilken koppling hon hade till Alma framgår inte. Poststämplarna och några av bilderna är daterade 1920-1921, vilket får gälla som datering för samtliga bilder. Vid den tiden togs både barn och vuxna in som patienter med olika formera av tuberkulos. Vem som tagit fotografierna vet vi inte; kanske både Alma själv och andra.
Alma Karlsson föddes den 30 januari 1896 i Björkäng socken i västgötska Törebodatrakten. Hon hade många syskon och systern Anna var givarens mormor. Alma tjänstgjorde under 1910-talet som piga kring Töreboda och Mariestad. Huruvida hon 1920-21 arbetade eller var patient på Kustsanatoriet i Varberg finns här ingen information om. Det som talar för att hon arbetade där är ett fotografi av sanatorieanställda med texten "I kamratkretsen...".
Paviljong 2, eller 2:an, uppfördes 1907 som en pendang med sovsalar till den första paviljongen från 1904. De förenades genom en tvåvåningsbyggnad, kallad Centralbyggnaden, med mat- och lekhall, veranda och vind. Där inreddes två rum för tjänstefolk och ett reservrum för patienter. Hela komplexet ritades av ingenjör G Ljunggren. Men vid 1920 bestod sanatoriet av betydligt fler byggnader och var inne i ännu en utbyggnadsfas. Solning förekommer på många av bilderna och var en central del i behandlingen från start. Nu anlades nya solverandor och gamla förbättrades. Ett nytt pann- och tvätthus med bland annat slöjdsalar och bostadsrum för kvinnlig personal uppfördes också.
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».