Tröjor från Sydöstra Skåne

Kvinnotröjor från sydöstra Skåne

Till folkdräkten hör en vadmals- eller klädeströja. I sydöstra Skåne skiljer den ut sig genom den speciella utskärningen mitt fram. Strax under halsringningen finns en tallriksstor öppning i tyget som visar grannlåten under tröjan. Öppningen kan vara allt från cirkelrund till nästan endast böjar i framkanterna beroende på var i området den är tillverkad. Tröjan knäpps med hyskor och hakar över och under öppningen.

Tröjornas färger varierar, i hela Skåne var det vanligt med svarta och mörkblå tröjor, i sydost var det också vanligt med bruna men endast i undantagsfall fanns där gröna. Många kvinnor ägde mer än en tröja, de flesta hade en svart och en mörkblå, men det fanns områden där den andra tröjan kunde vara just grön eller till och med röd.

Man smyckade sin tröja med sidenband och broderier, allt efter hur mycket man hade råd med och vad man lyckades få tag på. Sidenband och silketråd var marknadsvaror. Broderierna gjordes av den som sydde tröjorna, det vill säga skräddaren. Han visste vilka snitt som gällde i området, var broderierna skulle placeras och hur de skulle se ut.

Efter 1850 anses det gamla dräktskicket försvinna i allt snabbare takt, förändringar i klädernas snitt var inte längre en lokal utveckling utan i stället direkt influerat av modet i städerna.

Läs mer om skånska dräkter i Sigfrid Svenssons Skånes folkdräkter, eller i Gertrud Ingers Skånska dräkter.

Tröja

Mörkblå vadmalströja garnerad med band och broderier. Tröjan har en rund öppning fram, strax under halsringningen, och skört bak. Tröjan är dekorerad med ett 36 mm brett ljusare blått sidenband längs halsringning och öppningen fram samt längs nederkanten på framstycken och ärmar. Vid ärmens nederkant är dessutom ett 30 mm brett mönstrat band påsytt mitt emellan två blå sidenband, bandet har svart sammetsbotten med blommönster i rosa och grönt silke. Broderier i plattsöm och flätsöm på framstyckena, på och intill sidenbandet, samt på bakstycket vid skörtsömmarna. Broderiet föreställer blommor, blomsterurnor och spiror och är sytt med silke i grönt, gult och rosa. Framtill knäpps tröjan på två ställen med en hyska och hake. Söm mitt bak, skörtflik nedtill, ytterligare en skörtflik bak intill vardera sidan. Axelbredd: 140 mm. Ena axeln är skarvad med en tygbit (i samma tyg). Ärmlängd: 500 mm. Ärmen är sydd i ett stycke med en kil. Ena ärmen är skarvad med en tygbit (i samma tyg). Ärmsprundet är 90 mm långt och knäpps med en hyska och hake. Tröjan är helfodrad med halvblekt handvävt linnetyg.

Tröja

Mörkblå vadmalströja garnerad med band och broderier. Tröjan har rund öppning fram, strax under halsringningen, skört bak och axelkarm på ärmen. Tröjan är dekorerad med 30 mm breda ljusare blå sidenband längs halsringning och öppning fram, längs nederkanten på framstycken och ärmar samt på axelkarmen. Vid ärmens nederkant är ett 25 mm brett mönstrat band påsytt mitt emellan två blå sidenband, bandet har svart sammetsbotten med blommönster i rosa och grönt silke. Dekorativa broderier i plattsöm, langettsöm och flätsöm på framstycken, ärmkarmar och vid nederkanten på ärmarna samt vid skörtflikarna bak. De fantasifulla broderierna är sydda med silke i gult och rosa i olika nyanser samt grönt. Framtill knäpps tröjan på två ställen med en hyska och hake. Söm mitt bak med en skörtflik nedtill, ytterligare två skörtflikar bak; en intill var sida. Ärmlängd: 490 mm. Ärmen är sydd i ett stycke med en liten kil. Axelbredd: 105 mm. Axelkarmen är som bredast 40 mm. Ärmsprundet är 80 mm långt och knäpps med en knapp och knapphål; knappar saknas, tränsat knapphål. Tröjan är helfodrad med halvblekt handvävt tuskaftat linnetyg. Märkt invändigt på ena framstycket med en påsydd tyglapp med texten: "N° 164 a.".

Tröja

Svart (brunsvart) vadmalströja garnerad med band och broderier. Tröjan har rund öppning fram på bröstet, skört bak och isydda kilar samt axelkarm på ärmen. Runt halsringning och öppningen fram, längs nederkanten på framstycken och ärmar är tröjan dekorerad med tre olika band; ett svart 30 mm brett sidenband, ett svart 30 mm brett sammetsband och ett mönstrat 10 mm brett band med svart sammetsbotten och mönster i rosa och grönt silke. Axelkarmen är dekorerad med ett något bredare snarlika mönstrat band, axelkarmen är också dekorerad med ett svart sidenband och en broderad blomma fram- och baktill. Olika broderade blommor finns också på vardera framstycke, ovanför ärmsprundet samt på bakstycket vid vardera skörtsömmen. Längs två sömmar på bakstycket löper på vardera sidan en flätsöm i svart-på-svart. Framtill knäpps tröjan på två ställen med en hyska och hake. Ryggen är sydd i tre stycken. Ärmlängd: 515 mm. Ärmen är sydd i ett stycke. Ärmsprundet är 105 mm långt och knäpps med en hyska och hake. Axelbredd: 130 mm. Axelkarmen är som bredast 40 mm. Tröjan är helfodrad med handvävt, tuskaftat halvblekt linne. Broderierna är utförda i plattsöm och flätsöm i ljusblått, brunrött och gulaktigt vitt silke. Foder och band är påsydda för hand.

Tröja

Svart tröja i ylletyg garnerad med band. Tröjan har en rund öppning fram på bröstet, skört bak och karm på ärmarna. Tröjan är dekorerad med två olika, 33 mm breda, svarta mönstrade sidenband runt halsringning och öppningen fram, längs nederkanten på framstycken och ärmar samt i ärmkarmen. Intill sidenbandet på framstyckena sitter ett svart genombrutet, 12 mm brett garneringsband. Mellan de två svarta sidenbanden på ärmens nederkant är ett 40 mm brett mönstrat band påsytt, bandet har svart sammetsbotten och blommönster i rosa och grönt silke. Ovanför banden på ärmen sitter ett genombrutet garneringsband i svart och brunt, ovanpå detta löper en fastsydd tråd med glest trädda svarta pärlor. Framtill knäpps tröjan på två ställen med en hyska och hake. Söm mitt bak med ett skört nedtill, ytterligare en skörtflik på var sida. Broderier i plattsöm vid skörtsömmarna. Ärmlängd: 515 mm. Ärmen är sydd i ett stycke. Ärmsprundet är 105 mm långt och knäpps med en knapp och knapphål; runda svarta knappar med vitt "öga", tränsat knapphål. Axelbredd: 130 mm. Axelkarmen är som bredast 40 mm. Tröjan är helfodrad med ett ljust tuskaftat bomullstyg.

Tröja

Mörkblå vadmalströja garnerad med band. Tröjan har en rund öppning fram på bröstet och skört bak. Runt halsringning och öppningen fram, längs nederkanten på framstycken och ärmar är tröjan dekorerad med ett 35 mm brett sidenband, bandet är mönstrat i lila, turkos, svart och rosa. Nederkanten på ärmen är dessutom dekorerad med ett mönstrat band i rosa och grönt silke på svart sammetsbotten. Bitar i form av hjärtan och en tulpan av ett blommönstrat band i starkt rosa och grönt är påsydda vid skörtet bak, detta ser ut att vara ett senare tillägg. Framtill knäpps tröjan på tre ställen med en hyska och hake. Ärmsprundet är 85 mm långt och har knäppts med en knapp; knapp saknas, tränsat knapphål. Axelbredd: 115 mm. Ärmlängd: 560 mm. Ärmen är sydd i ett stycke. Bakstycket har söm mitt bak. Tröjan är helfodrad med handvävt, tuskaftat halvblekt linne. Foder och band är påsydda för hand. Märkt på insidan av ena framstycket med en påsydd tyglapp med texten: "Landstinget N° 114 a".

Tröja

Blå vadmalströja garnerad med band och broderier. Tröjan har en rund öppning fram på bröstet och skört bak. Runt halsringning och öppningen fram, längs nederkanten på framstycken och ärmar är tröjan dekorerad med ett grönt 38 mm brett sidenband. Nederkanten på ärmen är dessutom dekorerad med ett mönstrat band i rosa och grönt silke på svart sammetsbotten. Framstyckena är också prydda med broderier på och intill det gröna bandet. Broderat blommönster finns också ovanför bandet på ärmen samt ovanför skörtet mitt bak. Framtill knäpps tröjan på två ställen med en hyska och hake. Ärmlängd: 480 mm. Ärmen är sydd i ett stycke samt en kil. Ärmsprundet är 80 mm långt och knäpps med en rund bärnstensknapp, tränsat knapphål. Axelbredd: 120 mm. Bakstycket har söm mitt bak. Tröjan är helfodrad med handvävt, tuskaftat halvblekt linne. Broderierna är utförda i plattsöm och flätsöm i olika nyanser rosa och gult samt i blått, vitt och grönt silke. Foder och band är påsydda för hand.

Tröja

Mörkblå vadmalströja garnerad med gröna sidenband och broderier. Tröjan har rund ringning fram, skört bak och axelkarm på ärmen. Tröjan är dekorerad med 50 mm breda gröna sidenband längs halsringning och ringning fram, längs nederkanten på framstycke och ärm samt på ärmkarmen. Ovanför ärmsprundet har ett kryss av banden sytts på, ovanför sitter en rosa "ros" i siden. Dekorativa broderier i plattsöm, kråkspark och flätsöm på och invid de gröna banden på framstycken, ärmar och ärmkarmar samt vid skörtflikarna bak. De fantasifulla broderierna i form av bland annat hjärtan och blommor är sydda med silke i gult, rosa, blått, gulaktigt vitt och grönt. Framtill knäpps tröjan på två ställen med en hyska och hake. Söm mitt bak med skörtflik nedtill, ytterligare två skörtflikar bak, en intill vardera sidan. Axelbredd: 100 mm. Axelkarmen är som bredast 40 mm bred. Ärmlängd: 480 mm. Ärmen är sydd i ett stycke, med en kil i ena ärmen. Ärmsprundet är 90 mm långt och knäpps med en hyska och hake. Tröjan är helfodrad med halvblekt handvävt tuskaftat linne, grövre i ärmarna. Märkt invändigt på ena framstycket med en påsydd tyglapp med texten: "N° 161 c.".

Tröja

Svart tröja i kläde garnerad med siden- och sammetsband. Tröjan har rund öppning fram på bröstet precis under halsringningen, skört bak och axelkarm på ärmen. Tröjan är dekorerad med tre olika band längs halsringning och öppningen fram, längs nederkanten på framstycken och ärmar samt på bakstycke och ärmkarmar; ett 24 mm brett svart sidenband och ett 33 mm brett mönstrat svart sammetsband samt ett 24 mm brett band med svart sammetsbotten och blommönster i rosa och grönt silke. Framtill knäpps tröjan på två ställen med en hyska och hake. Bakstycket är sytt av tre delar med två skörtflikar nedtill. Tröjan har ytterligare två skörtflikar, en intill vardera sidan. Axelbredd: 100 mm. Axelkarmen är 40 mm som bredast. Ärmlängd: 480 mm. Ärmen är sydd i ett stycke med en liten kil. Ärmsprundet är 100 mm långt och knäpps med en hyska och hake. Ovanför ärmsprundet i sömmen sitter en liten tygbit i rött ylle. Tröjan är helfodrad med halvblekt handvävt linnetyg. Märkt invändigt på ena framstycket med en påsydd tyglapp med texten: "N° 163 a.".

Share to