60-tals broderi från Kristianstad läns hemslöjd

På 50- och 60-talet var hemslöjdsbutikerna fyllda med handgjorda brukstextilier av hög kvalite. Många hemslöjder hade textilkonstnärer anställda som komponerade textilier i tidens anda.

På Hemslöjden i Kristianstad abetade Karin Jönsson 1960-65. I arkivet finns mängder av broderimodeller till vilka det fanns materialsatser att köpa i butiken. Det är dukar av alla storlekar, väskor med matchande skärp, glasögonfodral, gungstolsmattor och kuddar.

Här kan du se ett urval av Karins broderi och några komponerade av Hildegard Petersson (Nilsson) och Lisa Atterström.

Displays objects 1 - 20 of total 21

Kudde

Fyra stycken runda stoppade kuddar. Broderad på ljust linne (moralinne färg 9) med kedjesöm och plattsöm. Fyra olika färgställningar; 1/ Gula färger, 2/ Gröna färger, 3/ Röda färger och 4/. Blå färger . Alla har samma tyg på baksidan som på framsidan.

Lavendelkudde

Sju broderade lavendelkuddar utförda i linnetyg med fria broderier i entrådigt lingarn. Fyra av lavendelkuddarna är runda och tre är hjärtformade. En materialsats med uppritat tyg, garn och arbetsbeskrivning ingår. Lavendelkuddarna ingår i serien fruntimmersveckan och är namngivna Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Jakob. En av kuddarna saknar namn. Fem av lavendelkuddarna har en upp hängning gjord av en lingarnssnodd.

Kudde

Två stycken runda, stoppade kuddar. Den ena är orange med cirklar med olika fyllnad över hela ytan. Cirklarna är broderade med lingarn i ljusgult, rosa och rostrött. Den andra är av brungult linnetyg broderat med ett centrerat motiv bestående av en blomma,cirklar och fåglar.

Gungstolsmatta

Gungstolsmatta på mossgrönt ylletyg med flygande fåglar i blått tvåtrådigt ullgarn (Bragegarn) i schattersöm, ljusblå stjälkstygn, ljusblå knutsöm. Runt fåglarna blad i mellanblå stjälkstygn och mörkblå cirklar fyllda av plattsöm i mörkblått.

Väska

Stående rektangulär väska som svagt smalnar av mot bygeln i trä. Läderrem som handtag. Fritt broderi i tvåtrådigt lingarn. Trebladiga motiv i rött lingarn i klyvsöm, mindre trebladiga motiv i rosa plattsöm. Stjälksöm i ljusrosa i stänglar. Diamantstygn i fuschiarosa kring stänglarna. Väskan fodrad med fodertyg (konstsiden?). Se också skärp KLH.A2:631.

Väska

Nästan kvadratisk väska med träbygel och läderrem som handtag. Broderad väska i rostrosa linnetyg, fodrad med halvlinne. Fritt broderi i orange, blekt, rosa, gult i formationen av två blommor och sedan cirklar och trianglar spridda runt om. Stjälkstygn, schattersöm.

Väska

Stående rektangulär broderad väska med träbygel och läderrem som handtag. Väskan broderad i tvåtrådigt lingarn på marinblått ylletyg. I en triangel med basen mot träbygeln är droppar broderade med spetsen nedåt, i schattersöm. Utanför denna triangel, gröna stänglar i klyvsöm varpå blå ringar bestående av tre ringar i klyvsöm, är trädda. Knutsöm främst i kanterna. Väskan fodrad med fodertyg (kontsiden?) i marinblått. Se också skärp KLH.A2:621.

Gungstolsmatta

Rektangulär gungstolsmatta broderad i tvåtrådigt ullgarn i gröna och gula nyanser på naturvitt ylletyg. Gungstolsmattan dubbel, baksidan samma ylletyg som framsidan, ihopsydd med sytråd. Motivet består av en mittsträng i grönt varpå elva stora cirklar (250 mm) ligger över varandra. Varannan cirkel möts. Gröna löv på varannan cirkel och fyllda och ofyllda cirklar runt varannan. Blommor i två gula nyanser längs mittsträngen och som ram i ytterkanterna. Broderat efter uppritat mönster.

Bonad

Stående rektangulär bonad på mörkblå linneväv, fodrad med samma linne. Applikation med fyra linnelappar i rött och oranget = torgståndstak, regelbundet påsydda på bonaden. Broderier i tvåtrådigt bomullsgarn utgår ifrån torgståndstaken så torgstånd framträder. Lådor fyllda med all slags frukt. Blommor står på torgdiskarna. En torgförsäljare syns också.

Väska

Stående rektangulär väska, svagt avsmalnande upptill där en träbygel är fäst. Handtag av läderrem. Broderi i schattersöm i två- och tretrådigt lingarn i fyra olika gröna färger på marinblått ylletyg. Motivet består av blad som sträcker sig från nedre vänstra hörnet upp över hela framsidan. Väskan är fodrad med marinblått foder (konstsiden?). Se också skärp KHL.A2:622.

Väska

Stående rektangulär väska med metallspänne. Liten kedja fästad från ena metallbygeln till den andra som tjänstgör som handtag. Tvistsömsbroderi i V-form på både fram- och bakstycke, sytt på grov blekt linneväv. Effekter med riktningen på broderipartierna. Tvåtrådigt lingarn i ljusblått, två grönblå nyanser, klarblått och mörkblått. Blekta bottenpartiet obroderat så stjärnor framträder. Kanten täckt mörkblå tvistsöm. Insidan fodrad med lavendelblått linnetyg, en ficka på vardera sidan. Se också KLH.A7:693.

Bonad

Stående rektangulär bonad, marinblått och svart linnetyg på framsidan och fodrat med blekt linne på baksidan. Motivet föreställer virvlande fåglar i grönt (schattersöm) som tillsammans med gröna blad täcker en stor cirkeln i grövre linne, applicerad lite ovanför mitten (272 mm i diameter). Utanför cirkeln, blad i blå nyanser (schattersöm). Som stam, sex rader klyvsöm från applicerade cirkeln ner mot bonadens nederkant.

Kudde

Stoppad kudde. Broderad på ljusgrönt linne (Ölandslinne färg 205) med klyvsöm, kedjesöm och knutsöm i vitt, gult och grönt lingarn. Baldersbrå-blommor på stjälk där blommorna bildar krans och stjälkarna strålar in mot mitten.

Skärp

Skärp på mörkblått ylletyg, broderat med ljusblått, mellanblått och grönt tvåtrådigt lingarn. Kant i gröna stjälkstygn, två längsgående rader gröna stjälkstygn med oregelbunda ciklar "trädda" på de gröna raderna. Knutsöm i grönt på spridda ställen. Ovalt spänne i trä.

Kudde

Stoppad kudde. Broderad på naturvitt ylletyg med klyvsöm. Broderade gröna trekanter med rosaröda och orange blommor emellan. Baksida av samma vita ylletyg som framsidan.

Kudde

Stoppad kudde. Broderad på naturvitt ylletyg med klyvsöm. Randig "korg" fylld med blommor broderade med ull och lingarn i rött, orange, rosa och grönt. Baksida av samma tyg som framsidan.

Fodral

Fem glasögonfodral, broderade med tvistsöm och korsstygn på linneväv på båda sidorna, fodrade med linne, infärgat i passande färg. Styvnad av "skärpinläggnings- band". Motiv med lodrät rand, snett uppåtgående diagonaler från denna på båda sidor. Stjärnor framträder där linnebotten framträder d v s obroderade partier. Olika färgställningar: en rosa, en grön, en gul, en grå och en blå. Se också väska KLH.A7:694.

Duk

Rektangulär duk på svart linnebotten, fodrad med blekt linnetyg. Motiv med tre x fyra cirklar (en cirkel = 67 mm) i två olika rosa lingarner. Två flygfän fladdrar omkring. Fyrbladiga blommor över både rosa cirklar och svart botten.

Kudde

Stoppad kudde. Broderad på halvblekt linne (Ölandslinne) med klyvsöm med lingarn i olika gröna och orange nyanser. Korsande grenar med blad, därimellan runda prickar. Baksida avsamma tyg som framsidan.

Fodral

Glasögonfodral i rostfärgat linnetyg, broderat på ena sidan med tvåtrådigt bomullsgarn 24/2 med tre blommor som sitter i ram. Plattsöm i vitt , guldgult, laxrosa. Stjälksöm i gult, vitt och ljusblått. Knutsöm i gult. Styvnaden består av spencerband som klistrats inuti linnetyget. Fodralet fodrat med samma linnetyg som använts på utsidan.

Share to