Photo: Rosberg, Pierre / Kalmar läns museum

Grönskande tider

33 objects

För att kunna njuta av snittblommor i hemmet har vaser av olika storlek och material använts. Vasen KLM 35165 är tillverkad i Timmernabben av Tillinge nya fabrik 1910-1920. Vasen är troligen formgiven av Harald Hammer som i början av 1900-talet framställde både blomvaser och ytterkrukor med färgade glasyrer i exempelvis rött eller grönt. Det var något som var helt olikt de tidigare så typiska produkterna som tillverkats vid Tillingegruppens samtliga fabriker.

AB Kalmar glasbruk var i drift från 1947 till 1957 och vid bruket tillverkades bland annat vaser. Företaget startades och drevs av Arnold Glave som även drev Termosindustri från 1945 till 1949. Den danska designern Tora Pors var verksam vid Kalmar glasbruk från 1947 till 1954. Hon arbetade med en teknik där hon tecknade med färgad glasstav direkt på det varma glaset. Därefter lades ett nytt glaslager över dekoren så att den kom att ligga ingjuten i glaset. Tekniken som kallas överfångsteknik går att se på vasen KLM 35312:21.

Ett annat litet men ändå viktigt föremål var blomhållaren, även kallad blomfakir, som användes för att göra blomsterarrangemang i vaser eller skålar. I samlingarna finns hållare av både glas och keramik. I blomhållaren finns tätt med hål där blomstjälkar kan träs ner och på så sätt få ett extra stöd.

För att pryda hemmet har även ytterkrukor använts. Ytterkrukan KLM 41958 är tillverkad under 1930-talet vid Bo Fajans i Gävle och formgiven av Ewald Dahlskog. Den har använts på Wimmerströmska gården i Västervik och det är inte helt omöjligt att en kaktusväxt har stått i krukan, vilket var populärt under den tiden.

Under 1800-talets slut blev blombordet som möbel en mycket viktig inredningsdetalj då intresset för att inreda med blommor var stort. Blomborden tillverkades i rotting, gjutjärn eller trä. Ovan går det att se två varianter av blombord i rotting som var typiska för den tiden.

Trädgårdsmöbler var från början något som endast förekom i påkostade trädgårdar som herrgårdsparker och liknande. Under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet spred sig trädgårdsmöbler till fler trädgårdar, även utanför de mer exklusiva miljöerna. I samlingarna finns en soffa, ett bord samt pallar i gjutjärn som tillverkades omkring år 1850 av J. & C. G. Bolinders Mekaniska Verkstad i Stockholm. Företaget grundades 1844 i Stockholm av bröderna Jean Bolinder och Carl Gerhard Bolinder. Det kom att bli ett av Sveriges främsta industriföretag och under 1800-talets andra hälft hade Bolinders en omfattande produktion av gjutjärnsartiklar där flertalet tillverkades efter engelska modeller. Bland annat tillverkades just trädgårdsmöbler och urnor men även blombord och andra föremål. Soffan, bordet och pallarna inkom till samlingarna 1935 från Stina Kreugers sterbhus, Kalmar. I museets samlingar finns utöver möbler även en trädgårdsurna med Bolinders som tillverkare.

Av betydligt senare modell är de färgglada solstolarna som lyser upp tillvaron ordentligt! Intresset för växer och trädgård kommer troligen att hålla i sig framöver oavsett om du är personen som gillar att plantera eller bara njuta av solen sittandes i en skön möbel.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to