Photo: Västernorrlands museum

Viktor Lundgrens samiska fotografier

Viktor Lundgrens fotosamling är en stor och viktig del av Västernorrlands museums fotosamlingar. På 70-talet fick museet hans stora samling av svart-vita negativ och färgbilder, ca 100 000 bilder. Lundgren var trädgårdsmästaren som reste runt i länet, och utanför, och dokumenterade landskapet och människorna som bodde där.

Ursprungligen från Södermanland kom Viktor på 1910-talet till Söråker för att utbilda sig till trädgårdsmästare. Han försökte ha en fruktaffär inne i Härnösand men det gick inte runt så han blev i stället kringresande i fröförsäljning. Med sin frölåda resta han runt i landskapet och sålde fröer. Det var i denna veva som har började fotografera. Han fotograferade det han såg, landskapet och människorna.

En person som verkar ha stått Viktor nära var konstnären Folke Ricklund i Saxnäs. Troligen var det i kontakten med Folke som Viktors intresse för att avbilda fjällandskapet och den samiska kulturen föddes. Han fotograferade även för den Svenska turistföreningens räkning

De bilder som Västernorrlands museum nu digitaliserar till den samiska nationaldagen är bilder av Viktor som är tagna i Abisko (Ábeskovvu) och Fatmomakke (Faepmie) på 1940-talet.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to