Photo: Hemslöjdens Samlingar

Munkabältestäcken från Skåne

De äldsta täckena är tvärrandiga, vävda med olikfärgade bårder med munkabältesstjärnor i olika färg i jämna rader över bården. Smala mellanräder skiljer de mönstrade bårderna åt. Under 1800-talet började man väva med en kantbård runt om täcket , den randiga bottenväven ersattes av en mörk enfärgad botten och en friare mönstersättning växte fram. En stjärna i upphämta gjorde sitt intåg, den varierade i storlek och kunde placeras både i kantbården och i mittmönstret.

Munkabälte kombinerades också med andra tekniker. På en av bilderna, det stora täcket med stjärnor i romber, är en smal tränsaflossakant vävd i ytterkanten och precis innanför bården.

Täckena vävdes i två våder och syddes ihop på mitten. Det gällde att vara noga med inslagstätheten så att mönstret stämde.

Dessa täcken är prydnadstäcken. De vävdes inte för att sova under utan för att dekorera den uppbäddade sängen med på dagtid. Det var ett stort arbete att väva ett täcke och man aktade sig noga för att slita på det onödigt mycket.

Add a comment or suggest edits

To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».

Leave a comment or send an inquiry

Share to